Sopranos inspired Vegan Baked Ziti

Sopranos inspired Vegan Baked Ziti

Eén van mijn favoriete tv-series is The Sopranos. Eerst leek het me maar niets, vrouwonvriendelijke maffiosi… Maar al snel was ik verkocht. De humor, de acteerprestaties, de setting, het taalgebruik … alles aan de serie vond ik geweldig. Uiteraard ook de Italiaanse keuken. Veel van de gerechten bevatten vlees, maar: anything you eat, I can eat vegan! Het gerecht dat me het meest is bijgebleven uit deze serie is baked ziti. In het vierde seizoen sterft Bobby Baccalieri’s vrouw Karen. Bobby blijft haar laatste baked ziti in de diepvries bewaren tot hij heel wat later klaar is om het op te eten. Het gerecht wordt nog in heel wat afleveringen vermeld.

So what? No fucking ziti now?!

Baked ziti is een klassieke Italiaanse pastaschotel met tomaten-vleessaus en veel kaas. Niet meteen een vegan gerecht dus, maar net dat vind ik leuk om te veganizen! Ik baseerde me op dit recept uit The Sopranos Family Cookbook. Ik maakte balletjes op basis van seitan en sojagehakt, gebruikte opnieuw mijn zelfgemaakte vegan kaas en nam penne in plaats van ziti (dat was niet de bedoeling, maar ik had enkel penne en geen ziti in huis). Het resultaat was naar behoren, heerlijke tomatensaus, een fijne afwisseling met de sojaballetjes en heerlijk romige plantaardige kaas!

Vegan Baked Ziti

7 september 2015

Auteur:

Ingrediënten
  • Voor de balletjes:
  • 180 gr sojagehakt
  • 2 tl paprikapoeder
  • 550 ml hete groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 2 el olie
  • 4 tl tomatenpuree
  • 2 teentjes look, fijngehakt of geperst
  • peper
  • evt. gerookt zout of barbecuekruiden
  • 180 gr glutenmeel
  • Voor de saus:
  • 900 ml tomatensaus
  • 1 dikke ui, fijngehakt
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 3 el tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 blad laurier
  • peper
  • evt. wat bouillonpoeder of zout
  • Voor de vegan kaas
  • 2/3 cup cashewnoten
  • 2 1/2 cup water
  • 4 el tapiocameel
  • 6 à 8 el edelgist
  • 2 tl appelazijn
  • 1 tl zout
  • evt. enkele el kokosolie
  • evt. 2 tl bruine miso
  • 500 gr ziti of penne, gekookt
  • verse basilicum
Bereiding
  • Stap 1 Voor de balletjes meng je het sojagehakt met het paprikapoeder en giet je er de hete groentebouillon bij. Laat even staan.
  • Stap 2 Voeg de rest van de ingrediënten, buiten het glutenmeel, toe en meng.
  • Stap 3 Voeg als laatste het glutenmeel toe, meng en kneed.
  • Stap 4 Laat 10 minuten rusten.
  • Stap 5 Maak er balletjes van en rol deze in een neteldoek (kaasdoek) of zilverpapier. Stoom voor 20 minuten.
  • Stap 6 Haal de balletjes uit de doek en plaats ze op een ovenschotel. Zet 15 minuten in een oven van 180°C.
  • Stap 7 Maak de tomatensaus door de ui te stoven tot deze zacht wordt.
  • Stap 8 Voeg alle andere ingrediënten toe en laat op een zacht vuur pruttelen.
  • Stap 9 Doe de balletjes bij de tomatensaus en laat nog even verder pruttelen.
  • Stap 10 Voor de vegan kaas doe je alle ingrediënten in een blender en blend je tot het een vloeibaar geheel  is. (Als je kokosolie niet gesmolten is, kan het zijn dat het na het blenden lijkt of het geschift is, zodra je het echter opwarmt wordt het helemaal vloeibaar). 
  • Stap 11 Giet het geheel in een kleine kookpot en breng, al roerend, aan de kook.
  • Stap 12 Zodra de structuur steviger en een beetje stretchy zoals gesmolten kaas wordt, is de vegan kaas klaar.
  • Stap 13 Meng de pasta met de balletjes en tomatensaus en doe de helft ervan in een ovenschotel.
  • Stap 14 Strooi er ongeveer 1/3 van de vegan kaas over en doe hier de rest van de pasta met saus en balletjes op. Verspreid hier de overige vegan kaas over.
  • Stap 15 Zet 15 à 20 minuten in de oven (180°C).
  • Stap 16 Serveer met verse basilicum.
  • Stap 17 Als je graag wat meer groenten bij dit gerecht hebt, kun je nog wat paprika en aubergine toevoegen aan de saus.

Sopranos inspired baked ziti | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15



7 thoughts on “Sopranos inspired Vegan Baked Ziti”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *