Vegan Bacon pastaschotel met broccoli

Vegan Bacon pastaschotel met broccoli

Toen ik klein was maakte mijn mama vaak een pastaschotel met gestoofde ui en spek, ik was er gek op! Vroeger vond ik ‘t het lekkerst met niet te veel ui, witte spirelli pasta, kleine hard gebakken spekblokjes en veel kaas erop, die lekker bruin en smeuïg werd in de oven.

Uiteraard is het al jaaaaren geleden dat ik het originele gerecht nog gegeten heb. Zo’n twee jaar geleden probeerde ik een vegan versie te maken met speckjes van de Vegetarische Slager en geraspte kaas van Wilmersburger, maar het was toch niet wat ik zocht. Vorige week kreeg ik opeens ontzettend veel zin in dat gerecht en waagde een poging om het helemaal from scratch te maken. Ik maakte ‘spek’ van seitan en ‘kaas’ met o.a. tapiocameel en edelgist… en het was precies wat ik zocht. Ik voegde nog wat broccoli toe om toch wat groenten aan dit comfortfood toe te voegen. In tegenstelling tot vroeger heb ik het nu graag met véél ui, knapperige gerookte seitan, een beetje smeuïge zelfgemaakte vegan kaas erop en broccoli eraan toegevoegd. Eigenlijk is mijn huidige versie veel beter dan die uit mijn kindertijd, want niet alleen is het lekker, het is ook gezonder en, héél belangrijk, er hangt geen dierenleed aan vast. Beter kan niet. Probeer het zeker eens uit!

Pastaschotel met vegan bacon en broccoli | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Vegan bacon pastaschotel met broccoli

2 september 2015
: 8

Auteur:

Bereiding
  • Stap 1 Meng voor de <span style="text-decoration: underline
  • Stap 2 ">seitan bacon de droge ingrediënten door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
  • Stap 3 Giet hier de natte ingrediënten in en meng alles door elkaar.
  • Stap 4 Kneed een paar minuten en laat 10 minuten rusten.
  • Stap 5 Kneed het deeg opnieuw en snijd 4 even grote stukken uit de deegbal.
  • Stap 6 Wikkel elk stuk seitandeeg in een kaasdoek of in zilverpapier en stoom voor 30 minuten.
  • Stap 7 Voor de <span style="text-decoration: underline
  • Stap 8 ">vegan kaas doe je alle ingrediënten in een blender en blend je tot het een vloeibaar geheel is. (Als je kokosolie niet gesmolten is, kan het zijn dat het na het blenden lijkt of het geschift is, zodra je het echter opwarmt wordt het helemaal vloeibaar). 
  • Stap 9 Giet het geheel in een kleine kookpot en breng, al roerend, aan de kook. Zodra de structuur steviger en een beetje stretchy zoals gesmolten kaas wordt, is de vegan kaas klaar.
  • Stap 10 Stoof de ui in wat olie en met een snuif zout op een zacht vuur tot hij lichtjes gekarameliseerd is.
  • Stap 11 Stoom de broccoli gaar.
  • Stap 12 Neem ondertussen twee van de vier stukken seitan en snijd deze in blokjes. Bak ze krokant in een klein beetje olie.
  • Stap 13 Doe de seitan bacon, pasta, ui en broccoli in een grote ovenschotel en meng door elkaar.
  • Stap 14 Spreid vervolgens de vegan kaas over de pastaschotel uit en zet 15 minuten in een oven van 180°C.

Je zult merken dat je nog 2 stukken seitan bacon over hebt. Je kunt deze in stukjes snijden, bakken en bij  aardappelen en groenten serveren, maar het is ook erg lekker bij een tofu scramble of tussen een broodje met tomaat, sla, ketchup of barbecuesaus en gebakken ui.

Smakelijk!

Pastaschotel met vegan bacon en broccoli | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15



10 thoughts on “Vegan Bacon pastaschotel met broccoli”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *