Vegan Vol-au-Vent / Vidé

Vegan Vol-au-Vent / Vidé

Zo’n jaar geleden maakte ik een lekker recept voor koninginnehapje of vidé, zoals het ook wel genoemd wordt. Dat recept verscheen in de tweede editie van De Groene Keuken Magazine, we plaatsten het zelfs in onze preview omdat ik er zo trots op ben (en het zo lekker vind). Het grappige is dat ik vidé vroeger echt vies vond maar er nu echt gek op ben. De combinatie van de romige vulling en het koekje van bladerdeeg is ook zo heerlijk!

Vol-au-vent is misschien wel één van de meest retro recepten hier in België. Iédereen kent, het staat op zowat elke brasserie haar menukaart en het is terug te vinden in de kookboeken van je grootouders. Ik maak uiteraard een vegan versie die niet alleen veel lekkerder is, maar ook veel gezonder.

RECEPT Vol-au-Vent | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Vegan vol-au-vent

9 september 2015
: 4

Auteur:

Ingrediënten
  • 1 pak plantaardig bladerdeeg of bladerdeegpasteitjes***
  • plantaardige boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 250 gr champignons, in schijfjes gesneden
  • 200 gr vegan kip- of seitanstukjes
  • 1 tl tijm
  • 1 blad laurier
  • evt. 1 à 3 el cognac*
  • 250 ml plantaardige room
  • 50 ml groentebouillon
  • 1 tl citroensap
  • peper
  • verse peterselie
  • aardappelkroketten**
Bereiding
  • Stap 1 Stoof de ui gaar in wat boter op een laag vuur.
  • Stap 2 Voeg de look, kruiden en champignons toe en laat even verder stoven.
  • Stap 3 Als je de seitan of kipstuckjes graag eerst wat bakt, voeg je deze nu toe aan de champignons.
  • Stap 4 Voeg de cognac, room, bouillon en het citroensap toe aan het champignonmengsel.
  • Stap 5 Laat op een zacht vuur indikken voor ong. 20 minuten.
  • Stap 6 Indien je zelf bladerdeegpasteitjes maakt: verwarm de oven voor op 200°C. Neem 2 serveerringen van verschillende grootte. Snijd met de grootste ring 6 ronden uit. Neem nu 2 van deze ronden en snijd hieruit met de kleinere ring 2 rondjes, doe de grote, holle ronden niet weg. Leg 2 keer 2 grote ronden op elkaar. Leg hier telkens de grote holle ronden op. De kleine ronde houd je als hoedje. Leg ze op bakpapier in een ovenschotel. Zet 15 minuten in de oven.
  • Stap 7 Neem de bladerdeegkoekjes en schep er de vulling in.
  • Stap 8 Werk af met wat verse peterselie of tijm en het bladerdeeghoedje.
  • Stap 9 Serveer met aardappelkroketten en een groene salade.
  • Voor een lijst van vegan cognac kun je op Barnivore kijken.
    ** Opgelet: aardappelkroketten die je in de supermarkt koopt, bevatten regelmatig ei. Controleer de ingrediënten dus goed. De meeste supermarkten hebben wel volledig plantaardige aardappelkroketten.
    *** Toptip: De bladerdeegpasteitjes van Boni Selection in de Colruyt zijn vegan.

Smakelijk!

RECEPT Vol-au-Vent | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15



16 thoughts on “Vegan Vol-au-Vent / Vidé”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *