Vegan Aubergine Groenten Lasagne

VeganMoFo14
Share something vegan (
and delicious, duh!) with a non-vegan

Ik kook regelmatig voor niet-vegans, als er vrienden of familie langskomen, voor bake sales, … Het hangt er een beetje vanaf wie langskomt, maar heel vaak maak ik als eerste gerecht mijn auberginelasagne. Het is één van die gerechten waar ik zo ontzettend blij van word en het is ideaal om het nu nog te maken met de laatste aubergines van het seizoen. Uiteraard kun je de aubergines vervangen door iets anders. Paprika of courgette zijn er bijvoorbeeld ook erg lekker in. In dit recept combineer ik de aubergine met spinazie en (kastanje) champignons.

Lasagne | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Aubergine / Groenten Lasagne
4 personen

3 aubergines, in schijfjes
zonnebloem- of kokosolie
1 ui, fijngesnipperd

250 gr kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
200 gr spinazie
800 gr tomatenvlees
1 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde oregano
snuifje cayennepeper
(kruiden)zout
250 gr volkorenlasagne*

Bechamelsaus*:
200 gr cashewnoten (min. 3u geweekt)
2 teentjes look
250 ml plantaardige melk
1/2 à 1 tl mosterd
3 flinke el edelgist
sap van ong. 1/2 citroen
snuifje peper en zout
snuifje nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de aubergineschijfjes uit op een braadschotel. Giet er (eventueel) wat olie over en strooi er een beetje kruidenzout op. Zet 25 minuten in de oven. Stoof  de ui op een laag vuur gaar. Doe de basilicum, oregano en cayennepeper bij de ui. Na een halfuurtje doe je er de champignons en spinazie bij. Na 5 minuten het tomatenvlees.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Doe de cashewnoten samen met de twee teentjes look in een blender of foodprocessor en mix fijn. Doe de mosterd, edelgist, citroensap, peper, zout en nootmuskaat erbij. Voeg de melk beetje bij beetje erbij en mix ondertussen. Blijf mixen tot je een smeuïge brij krijgt.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek de bodem van een grote ovenschaal met een laagje tomaten-spinazie-champignonsaus. Hierop leg je een laag lasagnevellen, gevolgd door een laag tomatensaus, een laag aubergineschijfjes, een laagje tomatensaus, een laag lasagnevellen. Dit herhaal je tot alle ingrediënten opgebruikt zijn (3 à 4 lagen). Zorg ervoor dat bovenaan een laag tomatensaus ligt. Hierop spreid je de bechamelsaus egaal over alles uit. Bak de lasagna gedurende 40 minuten in de oven.

Lasagne | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

* Tip 1: Heb je geen lasagnevellen? Gebruik andere pasta zoals macaroni of penne om er een ovenschotel mee te maken: je giet de helft van de pasta in een ovenschotel, giet hier de helft van de tomaten-groentesaus op, de schijfjes aubergine, de andere helft saus en de laatste helft pasta, hierop spreid je dan de bechamelsaus uit. Zeker zo lekker! Let trouwens op met lasagnevellen, want er wordt vaker ei in verwerkt dan in andere pastasoorten.

* Tip 2: Je kunt in plaats van de bechamelsaus ook mijn vegan kaas gebruiken.

Dit recept verscheen eerder (aangepast) in De Groene Keuken Magazine #1 en op Heerlijk Plantaardig.
Lasagne | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15
Lasagne | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15


3 thoughts on “Vegan Aubergine Groenten Lasagne”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.