Meer dan een jaar geleden maakte ik de draft aan voor dit recept. Ik schaam me zelfs een beetje dat ik het nu pas post. Maar vooral dat ik het jullie zo lang onthouden heb, want deze soep is één van mijn meest favoriete soepjes. Sinds we in Brussel binnenstapten in een klein Indisch restaurantje, heb ik een voorliefde voor de Indische keuken. Ondertussen heb ik al heel wat verschillende dalsoepen geproefd en ik ga niet zeggen dat mijn versie de allerbeste is, want dat is simpelweg niet zo… Maar voor iemand die niet veel ervaring heeft met Indisch koken is dit toch een goed gelukt (snel en makkelijk) exemplaar – en ik raad je zeker aan van ze te proberen! Stomend heet is ze op haar best, zowel qua temperatuur als qua smaak. Daarom gebruik ik het liefst pittig currypoeder (hot madras), als ik enkel mild currypoeder in huis heb (mild madras), dan gebruik ik een halve tot een hele theelepel extra.
Zelf vind ik de soep het lekkerst als ze ‘half’ gemixt is, dat wil zeggen dat ik de mixer er eventjes in zet, zodat de soep niet heel dik is, maar ook niet helemaal fijn. J. heeft liever gladde soepen, dus voor hem mix ik de dal meestal extra fijn in zijn kom. Citroensap en koriander zijn geen voorwaarden om de soep lekker te maken, maar ik heb ze er het liefst bij, omdat de smaken dan beter uitkomen. Als je trouwens niet van koriander houdt, maar wel graag iets extra in je soep hebt, kun je altijd fijngesnipperde lente-uitjes of het groen van prei toevoegen. Fijngesneden rode paprika is ook een lekkere aanvulling in deze soep, je kunt deze gewoon laten meekoken. Net zoals pompoen – waar het nu net het perfecte seizoen voor is. Om aan je portie bladgroenten te komen, kun je er makkelijk wat spinazie of boerenkool bij eten. Als je net na het serveren een beetje van deze groenten in je kom soep gooit en er goed door roert, worden ze lekker gaar en zacht.
Oh, serveren met platbrood is geen noodzaak, maar dalsoep en platbrood zijn wel een match made in heaven. Als je geen recept hebt voor dit brood, geen nood, want dat deel ik volgende week!
Dalsoep van rode linzen en wortel.
Ingrediënten
- Kokos- of zonnebloemolie
- 3 middelgrote uien, fijngehakt
- 4 à 5 teentjes look, fijngehakt
- 2 el gember, fijngehakt
- 4 wortels, heel fijn gehakt
- 1 1/2 cups rode linzen
- 1 1/2 tl komijn
- 2 tl currypoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl paprikapoeder
- 4 el tomatenpasta
- 2 l groentebouillon
- verse koriander
- citroen
Bereiding
- Stap 1 Verhit de ui, look en gember samen met wat olie in een grote soeppan op een zacht vuur.
- Stap 2 Als je de ui, look en gember op een snelle manier wilt fijnhakken, kun je ze allemaal schillen en tezamen in een blender of food processor malen.
- Stap 3 Voeg na 5 minuten de wortel toe en laat even stoven. Roer goed door elkaar en voeg na 5 minuten de rest van de ingrediënten toe (buiten de koriander en het citroensap). Laat 20 tot 30 minuten koken.
- Stap 4 Haal van het vuur af en mix de soep tot de gewenste dikte.
- Stap 5 Serveer met verse koriander en een schijfje citroen.
Smakelijk!
Probeer je deze dalsoep uit? Laat het zeker weten! Laat een comment achter of deel op sociale media met #degroenekeuken en/of @degroenekeuken
Ziet er overheerlijk uit! Ik ben helemaal verzot op de Indische keuken. Linzen, kikkerwten, geef mij maar zoveel mogelijk!
-xo Sara