Geroosterde biet en wortel met zoete mosterddressing

Dit is niet de eerste keer dat ik een gerecht post van geroosterde groenten. Er zijn dan ook meerdere redenen om zo graag groenten in de oven te steken:

  • het is makkelijk: groenten in stukjes snijden, wat olie en zout erover en hop in de oven (en af en toe eens roeren, ja);
  • het is niet tijdrovend: die groenten snijden, dat is snel gedaan en ondertussen kun je de oven voorverwarmen. Als het in de oven staat kun je andere dingen doen: zoals de afwas van gisteren (i don’t judge… ik doe dat zelf ook), wat opruimen of een boekske lezen;
  • het is lekker: hier moet niet meer uitleg bij;
  • er zijn eindeloos veel combinaties!

Geroosterde biet en wortel met zoete | De Groene Keuken

Nu moet ik zeggen dat bietjes en wortels wel heel goed samen gaan. Een dressing erbij, wat patatjes, couscous of rijst en eventueel nog een vegan burger of wat bonen erbij en ’t is een volledige maaltijd. Ik ben fan van deze methode en elke keer als ik het gemaakt heb, vraag ik mij af waarom ik dit niet vaker doe.

De dressing die ik hierbij serveer, is gebaseerd op de bekende ‘honey mustard dressing’. Aan honing doe ik vanzelfsprekend niet, dus ik gebruik agavesiroop in de plaats. Je zou ook ahornsiroop of dadelstroop kunnen gebruiken. Ik doe er ook geen olie in, omdat mijn groentjes al in olie geroosterd zijn en dat is genoeg. Een dressings heeft dat eigenlijk ook niet nodig om lekker te zijn, het bindt gewoon beter en het ziet er dan wat mooier uit.

Tot daar mijn uiteenzetting over het gerecht van vandaag… Op naar het recept!

Geroosterde biet en wortel met zoete | De Groene Keuken

Geroosterde biet en wortel met zoete mosterddressing

2 personen

3 rode bieten
4 à 6 wortels
1 rode ui
plantaardige olie
zout

Schil de groenten en snijd de rode biet in halve maantjes van ongeveer 0,5 cm. Snijd de wortel zowel verticaal als horizontaal in de helft (als het grote wortels zijn, kun je ze in 3 snijden). Snijd de ui in dunne halve maantjes.

Leg de groenten op een bakplaat, giet er wat olie over en strooi er zout over. Roer goed door elkaar en zet 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 190 à 200°C.

Voor de dressing:

1 1/2 tl mosterd
1 1/2 tl agavesiroop
1/2 tl appelazijn
3/4 tl citroensap
evt. wat zout en peper

Roer alle ingrediënten goed door elkaar.

Giet voor het serveren de dressing over de groenten en strooi er eventueel wat fijngehakte verse peterselie of rozemarijn overheen voor extra smaak (en extra groen).

Smakelijk!

Geroosterde biet en wortel met zoete | De Groene Keuken



8 thoughts on “Geroosterde biet en wortel met zoete mosterddressing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.