Wie is er nu geen fan van stoverij? Bij J. en mij was het zelfs het hoofdgerecht op onze trouw (en de vleeseters klaagden niet, au contraire). Mijn recept voor vegan stoofvlees vereiste heel wat proefsessies. Ik vond het te zoet, te zuur, niet genoeg smaak, niet mooi genoeg van kleur, … Over dat laatste heb ik me heen gezet want met de ingrediënten die ik gebruik ga ik geen donkerbruine stoverij krijgen. En de rest? Dat heb ik aangepakt, waardoor ik nu een seitanstoverij heb die me doet terugdenken aan het stoofvlees van mijn mama (maar dan zonder leed). Dit recept is ook gebaseerd op mijn mama’s stoofvleessaus, met een snuifje van dit en van dat erbij.
Misschien ben jij ook al lang op zoek naar een lekker vegetarisch stoofvlees recept? Ik hoop dat je dan zeker mijn vegan stoverij probeert. Misschien bekom ook jij dat recept dat je smaakpapillen op de juiste plaats raakt, eventueel met ‘een snuifje van dit en van dat erbij’. Jeroen Meus en zijn volgelingen maken zondag friet-stoofvlees, maar wij doen het beter met een vegan stoofvlees-frietdag!
Vegan stoofvlees met seitan
zonnebloem- of kokosolie
2 uien, in schijfjes gesneden
1 à 2 teentjes look, fijngehakt
250 à 300 gr seitan, in stukjes gescheurd/gesneden
375 ml water
1 tl groentebouillonpoeder
1 el sojasaus
2 el bruine suiker
2 el mosterd
2 el azijn
1 of 2 blaadjes laurier
2 à 3 takjes verse tijm (of 1/2 à 3/4 tl gedroogde tijm)
snuifje cayennepeper
1 el maïszetmeel gemengd met 3 el water
Zet de ui goed op voorhand – zo’n half uurtje – op een zacht vuur met wat zonnebloemolie en roer regelmatig. Het is het lekkerst als de ui licht bruint en karameliseert.
Doe de seitan en de look bij de ui en stoof ongeveer 5 minuten.
Voeg de rest van de ingrediënten toe, buiten het maïszetmeel, en roer goed door elkaar. Laat dit op een zacht vuur pruttelen, liefst langer dan een uur, zodat de smaken zich goed ontwikkelen. Op het laatst kun je eventueel nog wat azijn toevoegen om het zuurder te maken, suiker om het zoeter te maken of sojasaus om het zouter te maken. Voeg het maïszetmeel met het water toe en laat nog 5 minuutjes, al roerend, verder pruttelen.
Serveer met frietjes of ovenfrietjes, een flinke groene sla en eventueel wat veganaise.
Tip: Bruine suiker kun je ook vervangen door bvb. ahornsiroop of ander zoetmiddel. Als je het trouwens liever wat zoeter hebt dan zuur, gebruik dan appelazijn of balsamicoazijn i.p.v. gewone azijn.
Smakelijk!
Wat is seitan? Nooit van gehoord.
Ondertussen toch op veel plaatsen te verkrijgen en het wint stilletjes aan naamsbekendheid: http://nl.wikipedia.org/wiki/Seitan
Stoverij zonder bruin bier? 🙂
Ja! Ik vind bier in eten eigenlijk helemaal niet lekker, en al helemaal niet in stoverij 🙂
Ik heb het eigenlijk nog nooit zonder gemaakt… Ik ga jouw receptje eens proberen en zien of er iets ‘mist’!
Dan moet je het geen stoverij noemen hé ;-).
Trouwens, zure stoverij? Suiker in stoverij? Maïszetmeel in stoverij? Allemaal vloeken in de kerk :-).
Lijkt me een leuk recept, maar kan toch niet op Vlaamse Stoverij lijken me dunkt.
Wel, naar wat ik al vernomen heb, wordt stoverij overal ter lande een beetje anders gemaakt. In plaats van suiker kun je ook stroop nemen of peperkoek, je kunt altijd met bloem binden ipv maïszetmeel en je kunt ook altijd bruin bier toevoegen.
In Limburg wordt stoverij nu eenmaal meestal zoet-zuur gemaakt 🙂
Smaken verschillen, maar ik vind seitanstoverij het lekkerst op deze manier èn ze is bovendien leedvrij 😉
Benieuwd! !
Hallo Sara,de eerste keer dat ik het maak op uw manier,het staat nog wat te pruttelen en is lekker Echt lekker.Joachim en Jolien zullen er ook van genieten straks.groetjes Monique.
Super! Hopelijk heeft het iedereen gesmaakt 🙂
Bedankt om het te laten weten!
Groetjes
Hoi Sara, vandaag voor het eerst seitan klaargemaakt en dit volgens jouw recept. Het was heerlijk!!! Heb er echt van genoten. Zelf maakte ik er puree en gestoofde witloof bij. Dank je wel om je recept met ons te delen !
Joepie! Zo fijn dat het in de smaak viel, bedankt om dat met me te delen =)