Zo’n jaar geleden maakte ik een lekker recept voor koninginnehapje of vidé, zoals het ook wel genoemd wordt. Dat recept verscheen in de tweede editie van De Groene Keuken Magazine, we plaatsten het zelfs in onze preview omdat ik er zo trots op ben (en het zo lekker vind). Het grappige is dat ik vidé vroeger echt vies vond maar er nu echt gek op ben. De combinatie van de romige vulling en het koekje van bladerdeeg is ook zo heerlijk!
Vol-au-vent is misschien wel één van de meest retro recepten hier in België. Iédereen kent, het staat op zowat elke brasserie haar menukaart en het is terug te vinden in de kookboeken van je grootouders. Ik maak uiteraard een vegan versie die niet alleen veel lekkerder is, maar ook veel gezonder.
Vegan vol-au-vent
Ingrediënten
- 1 pak plantaardig bladerdeeg of bladerdeegpasteitjes***
- plantaardige boter
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje look, fijngehakt
- 250 gr champignons, in schijfjes gesneden
- 200 gr vegan kip- of seitanstukjes
- 1 tl tijm
- 1 blad laurier
- evt. 1 à 3 el cognac*
- 250 ml plantaardige room
- 50 ml groentebouillon
- 1 tl citroensap
- peper
- verse peterselie
- aardappelkroketten**
Bereiding
- Stap 1 Stoof de ui gaar in wat boter op een laag vuur.
- Stap 2 Voeg de look, kruiden en champignons toe en laat even verder stoven.
- Stap 3 Als je de seitan of kipstuckjes graag eerst wat bakt, voeg je deze nu toe aan de champignons.
- Stap 4 Voeg de cognac, room, bouillon en het citroensap toe aan het champignonmengsel.
- Stap 5 Laat op een zacht vuur indikken voor ong. 20 minuten.
- Stap 6 Indien je zelf bladerdeegpasteitjes maakt: verwarm de oven voor op 200°C. Neem 2 serveerringen van verschillende grootte. Snijd met de grootste ring 6 ronden uit. Neem nu 2 van deze ronden en snijd hieruit met de kleinere ring 2 rondjes, doe de grote, holle ronden niet weg. Leg 2 keer 2 grote ronden op elkaar. Leg hier telkens de grote holle ronden op. De kleine ronde houd je als hoedje. Leg ze op bakpapier in een ovenschotel. Zet 15 minuten in de oven.
- Stap 7 Neem de bladerdeegkoekjes en schep er de vulling in.
- Stap 8 Werk af met wat verse peterselie of tijm en het bladerdeeghoedje.
- Stap 9 Serveer met aardappelkroketten en een groene salade.
- Voor een lijst van vegan cognac kun je op Barnivore kijken.
** Opgelet: aardappelkroketten die je in de supermarkt koopt, bevatten regelmatig ei. Controleer de ingrediënten dus goed. De meeste supermarkten hebben wel volledig plantaardige aardappelkroketten.
*** Toptip: De bladerdeegpasteitjes van Boni Selection in de Colruyt zijn vegan.
Smakelijk!
Mmm, ik ga je recept zeker eens uittesten! Tot nu toe heb ik nog nooit een écht lekkere vegan vol au vent kunnen maken, zoals ik me van vroeger herinner, dus ik ben benieuwd naar jouw versie 😉
Het probleem is dat ik zelf niet heel goed weet of het genoeg op de originele versie lijkt, omdat ik het vroeger echt niet lekker vond :p Maar J. vind het geslaagd en hij at het vroeger wel graag… Dus ik hoop dat het bij jou ook in de smaak valt !
Ooh, goed idee voor een retrorecept. Ik zag gisteren ook al vol-au-vents bij de Great British Bake Off en jouw vegan versie lijkt me heerlijk (en zo mooi)!
Bedankt voor het compliment ! Ik moet toegeven dat ik best wel trots was op de foto’s, omdat ik het een vrij moeilijk te fotograferen gerecht vind.
Waar vind ik plantaardig bladerdeeg zonder zonder palmolie? Ik kan het niet vinden… :-/
Zou je ook iets van groenten kunnen gebruiken ipv die vegan kipstukjes oid? Ik dacht aan pompoen? Dat heb ik nog in huis, en ik heb keiveel zin in iets vol-au-vent achtig maar geraak niet meer in de supermarkt 😉
Antwoord op mezelf: ja, dat gaat 😉 en ’t was lekker, dochter zei het ook. Ga ik nog maken!
Sorry voor de late reactie! Maar superfijn dat het gelukt is!
Ik vind de kipstuckjes er lekker in, omdat ze een goede beet hebben. Maar eigenlijk kun je er zowat alles in doen :p
Ik heb ooit eens een ander vegetarisch vol-au-vent recept geprobeerd met kipstuckjes en dat vond ik toch minder lekker, maar kan ook aan het recept gelegen hebben, was ook veel ingewikkelder.