Risotto. Een Italiaans gerecht bij uitstek. Ik was er eigenlijk nooit zo’n fan van. Vroeger vond ik het een zwaar gerecht, dat meestal te klef was en waarin een room- of botersmaak overheerste. Maar als je zelf risotto maakt, kies je natuurlijk ook precies wat je er in wilt doen. Mijn aspergerisotto overtuigde me vele jaren geleden dat dit rijstgerecht best lekker kan zijn. Jammer genoeg zijn er enkel (lekkere) asperges in het voorjaar, de rest van de tijd kon ik mijn risotto-cravings niet voldoen.
Daarom maakte ik een aantal jaren geleden mijn champignonrisotto, toen nog voor het De Groene Keuken Magazine. Wat een schot in de roos! Een goede bouillon, het vocht van de champignons en edelgist geven deze risotto een heerlijke basissmaak. Een bommetje van een gerecht en dat zonder te zwaar te zijn. Afgewerkt met geroosterde zonnebloempitten, die zorgen voor de perfecte crunch die je nodig hebt in zulk romig gerecht. Voor de liefhebbers, past wat knapperig gebakken seitan er ook goed bij.
Champignonrisotto met geroosterde zonnebloempitten

Ingrediënten
- 4 el zonnebloempitten
- 500 g kastanjechampignons
- extra vierge olijfolie
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 2 teentjes look, fijngehakt
- 200 g risottorijst
- ½ l groentebouillon, het kan zijn dat je iets meer nodig zal hebben
- 1 el edelgist, (eventueel)
- peper
- bieslook, fijngehakt
Bereiding
- Stap 1 Rooster de zonnebloempitten op een hoog vuur, roer regelmatig. Doe ze in een kom of op een bord en laat afkoelen.
- Stap 2 Snijd de paddenstoelen in schijfjes en stoof ze gaar. Eens ze klaar zijn, doe je ze op een bord. Het vocht van de paddenstoelen doe je bij de bouillon.
- Stap 3 Doe wat olijfolie in de pan, samen met de sjalot, en laat dit op een zacht voor 5 minuten stoven.
- Stap 4 Doe vervolgens de look erbij en laat nog 2 minuten stoven.
- Stap 5 Voeg de rijst toe en laat, al roerend, 3 minuten bakken.
- Stap 6 Giet telkens een scheut bouillon bij de rijst en laat dit, al roerend, inkoken. Telkens de bouillon is ingekookt, doe je er terug bouillon bij. Herhaal dit tot de bouillon op is en de rijst gaar is, dit zal zo’n 20 minuten duren. Is je bouillon op maar de rijst nog niet gaar? Voeg dan nog wat extra bouillon toe, tot de rijst gaar is.
- Stap 7 Op het laatst doe je er de edelgist, champignons en flink wat peper bij, roer goed door elkaar.
- Stap 8 Serveer met gesnipperde bieslook en wat geroosterde zonnebloempitten.
Smakelijk!
Probeer je deze risotto uit? Laat het zeker weten! Laat een comment achter of deel op sociale media met #degroenekeuken en/of @degroenekeuken ❤