Lente Risotto met pesto van radijzenblad en bloemkoolchips

De lente is officieel van start gegaan, hoera! ’t Is nog wat afwachten tot het weer mee wilt, maar we hebben vorige week toch al van de eerste zon kunnen genieten. Echt zo content dat ik word van weer een beetje zon! VELT is blijkbaar ook zot van de lente, want ze organiseren deze week de ‘lentekeuken‘. De bedoeling is om zoveel mogelijk lekkers met zoveel mogelijk seizoensgroenten te bereiden en dit (eventueel) te delen met vrienden, familie, buren, …

VELT vroeg meteen een aantal toffe blogsters om mee te doen en hun lekkerste lentegerecht te delen, ik ben trots dat ik tussen deze straffe madammen mijn kookkunsten mag laten zien. ’t Is ook supertof dat er wat meer aandacht aan seizoensgroenten wordt besteed, zeker in de lente, daar hebben we al twee mooie magazines over kunnen maken. Ik heb me dan ook volledig laten gaan! Trouw checkte ik de groentekalender voor ik aan de slag ging (deze wordt hier zowat wekelijks gebruikt, echt handig!) en combineerde een aantal seizoensgroenten met mijn goesting in risotto.

Risotto van quinoa met radijzenbladpesto en bloemkoolchips | De Groene Keuken

Helaas had ik geen risottorijst meer in huis, dus nam ik quinoa, Belgische quinoa nog wel. Ik koop bijna geen quinoa, maar toen mijn ouders in een Waalse biowinkel quinoa van Belgische bodem zagen, wisten ze dat ik zo wel een zakje wou (en het was dan ook nog in bulk, dus zelf wegen en in papieren zakjes doen… note to self: ik moet echt eens naar die winkel gaan). Deze quinoa is kleiner dan die ik gewoon ben, maar wel superlekker! Ik maakte de quinoarisotto op dezelfde manier als ik gewone risotto maak en ik deed er de kopjes van asperges bij, doperwten en spinazie. Nu is dat op zich al een heel lekker gerecht, maar ik dacht ‘voor velt gaan we eens voluit’ en dus maakte ik er nog twee lekkere (simpele, niet-tijdrovende) dingen bij: bloemkoolchips en pesto.

De laatste tijd ben ik echt verliefd op gerookt paprikapoeder, ik zou dat echt overal bij kunnen doen. Het is vooral heerlijk om iets in de oven te roosteren. Ik kocht één van de eerste Belgische bloemkooltjes (met de nadruk op ‘tje’), sneed de roosjes fijn en mengde ze met wat olijfolie, zout en… gerookt paprikapoeder. Zo goed! Dit zou ik zelfs als laat-avondsnack kunnen opsmikkelen.

En dan de pesto. Hebben jullie dat ook, dat je radijsjes koopt en dat het loof dan na 1 of 2 dagen in de koelkast er helemaal verlept bijligt en dat je het zonde vindt dat je dat weg moet gooien? Wel, ik maakte vandaag meteen iets lekkers van mijn radijzenblad. Ik had het zelf niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. En ook nog klaar op 1-2-3, da’s ook altijd een voordeel.

Probeer het ook een keer, zou ik zeggen, en laat me dan weten of je het ook zo goed vond!

Risotto van quinoa met radijzenbladpesto en bloemkoolchips | De Groene Keuken

Risotto van Quinoa met Doperwten, Asperges en Spinazie

de kopjes van 500 gr witte asperges
200 gr spinazie
120 gr doperwten
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes look, fijngehakt
200 gr quinoa
1/2 l groentebouillon
evt. 1 el edelgist
peper

Doe wat olijfolie in de pan, samen met de ui en laat dit op een zacht vuur 5 minuten stoven. Doe vervolgens de look en aspergekopjes erbij en laat nog 2 minuten stoven.
Voeg de quinoa toe en bak, al roerend, ongeveer 1 minuut.
Voeg beetje bij beetje bouillon toe aan de quinoa tot deze gaar is, dat duurt zo’n 15 minuten. Iets voor de quinoa gaar is, doe je de doperwten en spinazie erbij.
Op het laatst roer je er de edelgist en flink wat peper door.

(Tip: met de rest van de asperges kun je heerlijke aspergesoep maken!)

Serveer met de pesto en bloemkool (recepten volgen).

Risotto van quinoa met radijzenbladpesto en bloemkoolchips | De Groene Keuken

Pesto van radijzenblad

radijsblad van 1 bosje radijzen
1 teen knoflook
enkele sprietjes (2 à 3) bieslook
50 gr zonnebloempitten of cashewnoten
evt. wat edelgist
evt. wat verse basilicum
olijfolie
zout en peper

Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of blender en mix.

Geroosterde bloemkoolchips

200 gr bloemkool (ongeveer 1/2 bloemkool of 1 kleintje)
1/2 à 3/4 tl gerookt paprikapoeder
snuifje zout (ongeveer 1/8 tl)
1 tl olijfolie

Snijd de bloemkool in roosjes en vervolgens in kleine schijfjes. Doe ze in een kom en meng er het paprikapoeder, de olie en het zout doorheen.
Leg op een bakplaat en zet 18 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C (grill in combinatie met hete lucht is ideaal).
Serveer meteen want ze blijven niet lang knapperig.

Risotto van quinoa met radijzenbladpesto en bloemkoolchips | De Groene Keuken

Wie houdt er nog zo van de lente?!
Doe je ook mee met de #lentekeuken van VELT?



3 thoughts on “Lente Risotto met pesto van radijzenblad en bloemkoolchips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.