Vorige week vroeg ik op facebook of ik receptjes voor simpel, doordeweeks, koken ook zou delen. De respons was overweldigend! Zowat iedereen die stemde vond dat dat zeker moest gebeuren.
Ondanks mijn onzekerheid hierover, snap ik het. Ik ga ook regelmatig op zoek naar gerechten die snel en makkelijk zijn, waar ik niet te veel speciale ingrediënten voor nodig heb. Eén van mijn favoriete kookboeken is dan ook 15 minuten vegan.
Vandaag deel ik een go-to recept dat ik regelmatig maak, niet veel werk kost, heel erg lekker is en waar variatie mee mogelijk is. Dit gerecht is voor 2 personen, maar wij zijn flinke eters. Restjes hiervan zijn heerlijk als lunch!
Pasta met prei en speckjes
Ingrediënten
- 300 g pasta
- 2 dikke of 3 dunne stronken prei
- 1 pakje (175 g) plant spekjes van vivera
- 2 teentjes look
- 1 brikje (25 cl) sojaroom *
- peper & zout
Bereiding
- Stap 1 Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Stap 2 Snijd de prei in de lengte doormidden, was goed, en snijd vervolgens in halve ringen.
- Stap 3 Bak de spekjes in wat olie of vegan bakboter in een ronde braadpan/kookpot.
- Stap 4 Voeg de prei toe wanneer de spekjes krokant worden.
- Stap 5 Laat stoven tot de prei zacht is en voeg de look toe, samen met peper en zout.
- Stap 6 Voeg de sojaroom toe en laat nog enkele minuutjes verder pruttelen.
Ook lekker met champignons erbij!
*Cashewroom
In plaats van sojaroom kun je ook zelf cashewroom maken.
Ingrediënten
- 1/4 cup ongebrande cashewnoten
- 1 cup groentebouillon
- 2 el edelgist
- 1 tl mosterd
Bereiding
- Stap 1 Doe alle ingrediënten in de blender tot het een romige saus wordt.
- Stap 2 Vind je de room te vloeibaar? Voeg dan wat maïszetmeel toe, dan dikt de saus in tijdens het verwarmen.
Smakelijk!
Probeer je deze pasta uit? Laat het zeker weten! Laat een comment achter of deel op sociale media met #degroenekeuken en/of @degroenekeuken ❤
Mmmm, klinkt heerlijk! De prei in onze tuin is aan het groeien, fingers crossed dat het lukt. Ik bewaar dit recept voor als we kunnen oogsten!