Risotto met Groene Asperges

Wie mij goed kent, weet dat ik verzot ben op groene asperges. Ik beken: ik zou ze elke dag kunnen eten. Liefst gegrild in een beetje goede olijfolie met wat knoflook. Goddelijk.

Deze keer wou ik echter eens iets anders proberen. Ik zag vorig weekend een recept voor groene aspergerisotto voorbijkomen in mijn blogreader, dat recept kwam van Photo-copy Ann. Er werd gebruik gemaakt van parmezaan en de rijst werd eerst even gekookt in witte wijn. Nu ben ik niet zo verlekkerd op eten klaarmaken in wijn. Ik weet niet waarom, maar de smaak steekt me altijd een beetje tegen. Daarom probeerde ik een veganistische versie zonder wijn te maken van Ann haar risotto. En ’t is verdorie nog goed gelukt ook!

Risotto van Groene Asperges - De Groene Keuken

Risotto met Groene Asperges
1 klein bord p.p. – voor 4 personen

2 el + 1 el EV olijfolie
3 kleine sjalotten (of 1 grote) – fijngehakt
1 dikke teen look – fijngehakt
5 takjes snijselder met blaadjes – fijngehakt
200 g risottorijst (arborio)
1 bussel groene asperges (2 bussels kan ook!)
1 l groentenbouillon
3 el rijst- of sojaroom
2 à 3 el edelgist (naar smaak)
zwarte peper

Snijd de onderste, houterige delen van de asperges af en gooi ze weg. Snijd de heerlijke toppen van de asperges en leg ze aan de kant.

Snijd het middelste deel van de asperges in twee. Kook deze zo’n 8 minuten in de bouillon. Mix de aspergestengels met de bouillon in een blender of met een mixer.

Warm vervolgens de 2 el olie op in een pan of kookpot (geen antikleef!) en bak de sjalot, look en selder hier 3 minuten in. Doe vervolgens de rijst erbij en laat dit al roerend nog een minuut verder bakken.

Doe er een pollepel van de aspergebouillon in en laat dit al roerend inkoken. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is. De bouillon hoeft daarvoor niet volledig op te zijn, je proeft daarom best regelmatig eens van de risotto. Het is belangrijk om steeds te blijven roeren.

Bak de aspergetoppen eventjes in olijfolie.

Roer vervolgens de rijstroom en de edelgist onder de risotto. Voeg peper naar smaak toe. Zet de deksel op de kookpot. Ondertussen kan je de tafel dekken.

Serveer de risotto met de gebakken aspergetoppen erop.

En genieten maar!

Risotto van Groene Asperges - De Groene Keuken

Ik maakte dit gerecht als lunch voor 4 personen. Wanneer je dit als diner voor 4 personen klaarmaakt, kan je de hoeveelheden misschien verdubbelen.

Heerlijk om af te werken met de nieuwe prosociano van Violife of een andere vegan parmezaan.

Risotto van Groene Asperges - De Groene Keuken12 thoughts on “Risotto met Groene Asperges”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *