Wie mij goed kent, weet dat ik verzot ben op groene asperges. Ik beken: ik zou ze elke dag kunnen eten. Liefst gegrild in een beetje goede olijfolie met wat knoflook. Goddelijk.
Deze keer wou ik echter eens iets anders proberen. Ik zag vorig weekend een recept voor groene aspergerisotto voorbijkomen in mijn blogreader, dat recept kwam van Photo-copy Ann. Er werd gebruik gemaakt van parmezaan en de rijst werd eerst even gekookt in witte wijn. Nu ben ik niet zo verlekkerd op eten klaarmaken in wijn. Ik weet niet waarom, maar de smaak steekt me altijd een beetje tegen. Daarom probeerde ik een veganistische versie zonder wijn te maken van Ann haar risotto. En ’t is verdorie nog goed gelukt ook!
Risotto met Groene Asperges
1 klein bord p.p. – voor 4 personen
2 el + 1 el EV olijfolie
3 kleine sjalotten (of 1 grote) – fijngehakt
1 dikke teen look – fijngehakt
5 takjes snijselder met blaadjes – fijngehakt
200 g risottorijst (arborio)
1 bussel groene asperges (2 bussels kan ook!)
1 l groentenbouillon
3 el rijst- of sojaroom
2 à 3 el edelgist (naar smaak)
zwarte peper
Snijd de onderste, houterige delen van de asperges af en gooi ze weg. Snijd de heerlijke toppen van de asperges en leg ze aan de kant.
Snijd het middelste deel van de asperges in twee. Kook deze zo’n 8 minuten in de bouillon. Mix de aspergestengels met de bouillon in een blender of met een mixer.
Warm vervolgens de 2 el olie op in een pan of kookpot (geen antikleef!) en bak de sjalot, look en selder hier 3 minuten in. Doe vervolgens de rijst erbij en laat dit al roerend nog een minuut verder bakken.
Doe er een pollepel van de aspergebouillon in en laat dit al roerend inkoken. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is. De bouillon hoeft daarvoor niet volledig op te zijn, je proeft daarom best regelmatig eens van de risotto. Het is belangrijk om steeds te blijven roeren.
Bak de aspergetoppen eventjes in olijfolie.
Roer vervolgens de rijstroom en de edelgist onder de risotto. Voeg peper naar smaak toe. Zet de deksel op de kookpot. Ondertussen kan je de tafel dekken.
Serveer de risotto met de gebakken aspergetoppen erop.
En genieten maar!
Ik maakte dit gerecht als lunch voor 4 personen. Wanneer je dit als diner voor 4 personen klaarmaakt, kan je de hoeveelheden misschien verdubbelen.
Heerlijk om af te werken met de nieuwe prosociano van Violife of een andere vegan parmezaan.
Ziet er goed uit! Maare ik ga ‘m wel met witte wijn maken; doe ik eigenlijk altijd met risotto.
Denise
Als jij dat lekker vindt, heb je helemaal gelijk ;-)!
Ziet er superlekker uit. Groen asperges zorgen direct voor lente op het bord 🙂
Ook lekker in quiche: http://goestjes.com/2013/05/28/lentequiche/
Je kan de de witte die ik hier gebruikt heb perfect vervangen door groene!
Dankje! Asperges zijn echte lentegroenten ja 🙂
Zoals je misschien gemerkt hebt, eet ik geen dierlijke producten (dus ook geen eieren en melk). Maar er zullen vast mensen blij zijn met je recept voor quiche!
Inderdaad even uit het oog verloren – schaamrood! Ziet er ook altijd zo lekker uit dat je zou vergeten dat het veganistische cuisine is 🙂
Je kan de groentjes ook combineren met pasta. De kaas moet je dan ook wel weglaten maar je kan nog steeds genieten van de combo van asperges, prei en nootmuskaat.
No lie, asparagus risotto is one of my favorite things to do with rice. It’s just so delicious, creamy, and comforting… I wish asparagus season was all year round! I usually just throw cut spears into the mix and cook for just a few minutes until barely tender, but I love the look of blended asparagus goodness throughout.
“I wish asparagus season was all year round!” same here!
Vraagje; mss kijk ik er overheen, maar ik heb de aspregestengels gekookt en gemixt… En wat doe ik daar dan mee? Dat staat er vgs mij niet in 🙂
Hi Katrien!
De bedoeling is dat je de aspergestengels in de bouillon kookt en ze dan ook samen met de bouillon mixt. Wanneer ik verderop ‘de bouillon’ schrijf, bedoel ik dus de mix van bouillon en aspergestengels.
Goed dat je dit opbrengt, dan pas ik het ook aan in het recept. Sorry voor de onduidelijkheid =)
Groetjes en laat het smaken!
Sara