21 Dagen Vegan – Dr. Neal Barnard

21dagenveganTijd voor een nieuw dieetboek. Of toch niet? Hoewel 21 Dagen Vegan er zo uit ziet, mag het niet helemaal zo behandeld worden. Ik zou het eerder een ‘gezondheidsboek‘ noemen. Of een ideaal boek voor mensen die plantaardig eten eens willen uitproberen of meer informatie willen over wat er eigenlijk in hun voeding zit.

Dr. Neal Barnard begeleidt je op jouw weg naar veganistisch eten. Hij geeft je een goed inzicht in welke bouwstenen je lichaam nodig heeft, welke vitaminen, mineralen, vetten en suikers je best zoveel mogelijk binnenkrijgt, met mate of best helemaal niet. Hij toont de helende kracht van voeding aan. Hij zegt niet dat een gezonde voeding de oplossing is voor alle problemen aan je lichaam, maar het helpt je wel een stuk verder en kan er soms zelfs voor zorgen dat je medicatie achterwege kan laten (bij type 2 diabetes, cholesterol, hoge bloeddruk, …). 21 Dagen Vegan is gebaseerd op drie principes: geen dierlijke producten, weinig olie en een lage GI (glycemische index).

Wat ik een beetje jammer vond aan dit boek is dat het in de u-vorm geschreven is. Voor mij komt dit minder spontaan over en deed het op het begin zelfs aan een soort koop-TV terugdenken. Dit gevoel ebt echter weg naarmate je vordert in het boek. Nog een klein minpunt was dat het als dieet wordt aangeprezen, terwijl de dokter zelf zegt “ga niet op dieet” (p. 63). Soms is het ook erg duidelijk dat het een vertaling vanuit het VS Engels is. Zo staan er voorbeelden van producten en afhaalopties in, die typisch zijn voor de VS en niet voor Europa.

Dit betekent echter niet dat dit boek geen aanrader zou zijn. Integendeel! Als je geïnteresseerd bent in veganisme, maar nog niet goed weet hoe je eraan moet beginnen, of simpelweg gezonder wil eten, kan ik dit boek ten zeerste aanbevelen.
In het tweede deel van het boek bespreekt Dr. Barnard de Vegankuur op zich. Hij geeft je tips over wat je dagelijks kan eten als ontbijt, lunch en avondeten. Als je hier een aantal dingen van uitprobeert, krijg je een erg gevarieerd en gezond eetpatroon. Hij legt ook uit waarom je de kuur best zo puur mogelijk probeert te houden (zo krijgen je smaakpapillen de kans om zich aan te passen). En hij geeft je tips mee om de kuur vol te houden zoals goed plannen, steun vragen bij je familie en vrienden, etc.
Bij de vegankuur krijg je per dag, 21 dagen lang, goed advies. Dit gaat van “vlees voorbij” tot uiteten, reizen en denken aan je geliefden en dieren. Het werkt motiverend om elke dag zo’n stukje te kunnen te lezen, omdat dit je eraan herinnert waarom je 21 dagen vegan probeert te eten.

Het laatste deel van het boek zijn de menu’s en recepten. Aangezien er al zoveel vegan kookboeken bestaan (zeker in het Engels), dacht ik hier niet veel nieuws in terug te vinden. Niets is minder waar, er staan enkele heerlijke recepten in zoals “Broodje balsamico-courgette”, “Israëlische couscous”, “Seitanbarbecue” en tal van lekkere sauzen. Bovendien krijg je als extraatje twee bijlagen, waarvan de ene minder bekende ingrediënten kort bespreekt en de tweede je inzicht geeft in verschillende kooktechnieken.

21 Dagen Vegan kan je verkrijgen via o.a. Karakter Uitgevers voor €16,95. Het boek telt 368 p. in paperback.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.