De Moestuin Van Mme Zsazsa – Dorien Knockaert & Kim Leysen

De Moestuin van Mme Zsazsa | recensie op De Groene Keuken

Dorien Knockaert en Kim Leysen (Mme Zsazsa) hebben samen een geweldig boek gemaakt: De Moestuin Van Mme Zsazsa. Eigenlijk ben ik een beetje jaloers, want ze maakten een boek dat ik zelf zou willen maken: moestuin en koken uit die moestuin. Geweldig toch? En het onderwerp alleen is niet geweldig, het is ook een tof boek!

De Moestuin van Mme Zsazsa | recensie op De Groene Keuken

Het eerste deel van het boek behandelt De Moestuin. Hoe begin je aan een moestuin, wat is het nut van compost, opdelen in groepen, bemesten, plannen, zaden kweken en winnen, de meest voorkomende problemen, … het zijn maar enkele van de dingen die in dit deel besproken worden. De Groenten worden in het tweede deel besproken. Van alle prachtige groenten zijn er fiches. Je komt hierdoor te weten waar je ze het best in je tuin plaatst, wanneer je moet zaaien en (ver)planten, hoe je ze moet onderhouden, oogsten en bewaren, welke problemen je kan tegenkomen en hoe je ze in de keuken kunt gebruiken. Heel handig en goed uitgelegd.

De Moestuin van Mme Zsazsa | recensie op De Groene Keuken

In het derde – en laatste – deel, In de keuken van Dorien, vind je simpele, lekkere gerechten terug. Van januari tot december, van quiche met geroosterde wortelen tot feestcurry met winterwortelen. Heel wat pagina’s vol met keukenplezier. Uiteraard heb ik er al een receptje uit getest. Ik ben niet zo zot van radijzen, maar in onze voedselteams-groentenbox zat er een bussel radijzen. Daarmee maakte ik de spaghetti met radijzen (p.252). Het loof zag er niet meer al te fris uit, dus dat liet ik weg en in plaats van parmezaan gebruikte ik edelgist. Eigenlijk is het een heel simpel recept maar het smaakte goed. Het was niet wauw maar gewoon goed. Het fijne is dat alle recepten vegetarisch zijn en een aantal vegan. De carpaccio van rode biet, snijbiet met pijnboompitten en rozijnen, auberginesalade en de Griekse ovenpasta met venkel, courgette en geroosterde tomaat wil ik ook eens proberen. En dat zijn maar enkele van de gerechten. Ik heb de indruk dat alle recepten heel simpel en vrij snel zijn om te maken. Dat is handig als je niet veel tijd hebt om te koken (meer tijd om in de moestuin te spenderen ; -))!

De Moestuin van Mme Zsazsa | recensie op De Groene Keuken

Elke moestuinier zal iets aan dit boek hebben, zeker als je er pas mee begint. Voor mij komt het goed van pas, aangezien we volgend jaar met onze eigen moestuin gaan starten. Maar ik kan mee voorstellen dat de gevorderde moestuinier eerder iets heeft aan een boek zoals het Handboek Ecologisch Tuinieren van VELT, waarin op alles veel dieper ingegaan wordt.
Ik vind het een heel fijn boek, vooral het moestuingedeelte spreekt me erg aan als beginnende moestuinier. Ook is het geheel in Mme Zsazsa-stijl geschreven, erg aangenaam en plezierig om te lezen. Je krijgt heel wat informatie maar het wordt niet saai of vervelend. Ook de foto’s (door Els Menten) creëren mee die gezellige sfeer, ze komen heel natuurlijk over.

De Moestuin van Mme Zsazsa | recensie op De Groene Keuken

’t Is dus een dikke – letterlijk en figuurlijk – aanrader!

De Moestuin van Mme Zsazsa – Dorien Knockaert & Kim Leysen
Uitgeverij Manteau – 320 blz. – €29,991 thought on “De Moestuin Van Mme Zsazsa – Dorien Knockaert & Kim Leysen”

  • Leuke recensie! Ik heb het boek ook gekocht, het ligt nog steeds te wachten om gelezen te worden. Ook wij willen volgend jaar (goed voorbereid) met onze moestuin starten! Het receptendeel heb ik natuurlijk wel al doorbladerd, mmm!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.