Fatsoenlijk Eten – Karen Duve

Een tijd geleden kreeg ik “Fatsoenlijk Eten” van Karen Duve in mijn brievenbus. Ik was best benieuwd naar dit boek, aangezien het geschreven is door iemand die als typische omnivoor in onze Westerse wereld leeft. Karen eet goedkope kip uit de supermarkt, drinkt liters cola en verorbert repen chocola, snoep en koek. Omdat haar huisgenote hier kritische vragen over stelt, besluit ze uit te zoeken hoe je ethischer kan eten en leven. In een tijdspanne van telkens twee maanden probeert ze vier nieuwe ‘diëten’ : biologisch, vegetarisch, veganistisch en fruitarisch. Ze neemt haar nieuwe dieet telkens heel serieus. Tijdens haar veganistische periode kijkt ze dus naar meer dan eten en richt zich ook op o.a. haar kleerkast en cosmetica.

Fatsoenlijk Eten - Karen Duve
Foto (c) Patrick Post www.patrickpost.com 
Uitgever Christoph Buchwald en Karen Duve

Het is uiterst boeiend om te lezen hoe het perspectief van iemand die eerst haar gewone leventje leidt, zonder al te veel na te denken over wat er op haar bord terecht komt, verandert en heel bewust gaat nadenken over voeding en alles wat er mee te maken heeft.
Wat zo leuk is aan dit boek, is dat het echt en puur geschreven is. Karen Duve onthoudt je niks. Ze vertelt je wat ze positief vindt aan haar nieuwe manier van leven maar aarzelt niet om te zeggen wanneer het haar tegenzit. Het was best grappig om te lezen hoe iemand die veganisten eerst maar nogal extreem vindt, er helemaal in op gaat en zelf niet meer goed begrijpt waarom mensen zoveel vlees eten.

Wat haar eindconclusie is, ga ik niet verklappen, dan kan je het zelf nog lezen! Fatsoenlijk Eten is zeker een aanrader, misschien zelfs als cadeau om wat vrienden en familieleden de ogen te doen openen.

Fatsoenlijk Eten – Karen Duve (oorspronkelijke titel: Anständig essen).
Nederlandse vertaling uitgebracht in 2012
Uitgeverij Cossee BV, Amsterdam
333 pagina’s5 thoughts on “Fatsoenlijk Eten – Karen Duve”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.