Vegan Tartaar

Een paar weken geleden organiseerden we een benefiet barbecue voor Bite Back. (waarom? daarover lees je onderaan meer) We maakten heel wat dingen klaar uit de zomereditie van De Groene Keuken magazine, zoals de seitanribbetjes, burgers, Italiaanse worsten, groente- en champignonspiesjes, verschillende salades (o.a. de populaire aardappelsalade), ketchup, barbecuesaus en veganaise. Op basis van de veganaise maakte mijn papa tartaar. Ik had het hem gevraagd omdat hij het een tijdje geleden voor ons maakte en J. en ik het ontzettend lekker vonden. Blijkbaar vond iedereen de tartaar ontzettend lekker want ik kreeg veel vragen naar het recept. Nu maakt mijn papa een recept nooit twee keer hetzelfde, dus toen ik later vroeg hoe hij het precies gemaakt had, kreeg ik een aantal ingrediënten zonder maat opgesomd. Ik ging dus zelf aan de slag met de ingrediënten. Toen mijn tartaar klaar was, heb ik hem nog eens laten proeven en het nog wat aangepast, zodat dit recept zéker op punt stond voor ik het met jullie zou delen!

Recept: Tartaar | De Groene Keuken

Tartaar

250 gr veganaise (recept hier in te vinden)
2 à 2 1/2 tl kappertjes
1/2 busseltje peterselie

+/- 10 steeltjes bieslook
1 groot of 2 kleine lente-uitjes

Snijd het witte deel van de lente-uitjes en leg aan de kant.
Hak de kappertjes, peterselie, bieslook en het groene deel van de lente-uitjes fijn.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
De tartaar wordt nog lekkerder als hij een dag in de koelkast heeft gestaan.
Blijft minstens een week goed in de koelkast.

Recept: Tartaar | De Groene Keuken

Voor diegenen die zich afvragen waarom we een benefiet organiseerden voor Bite Back, zal ik wat uitleg geven. – Met ‘we’ bedoel ik trouwens het leuke team van Bite Back Limburg, waar ik deel van uitmaak. – Bite Back bracht in 2013 beelden naar buiten die de vreselijke lijdensweg van varkens in Vlaamse varkenshouderijen aantonen. De varkenskwekers lieten het daar niet bij en spanden een rechtzaak aan tegen de klokkenluiders. In het voorjaar verwees de Brugse raadkamer Bite Back door naar de correctionele rechtbank. Een gerechtelijk proces kost heel wat geld en ze kunnen daarom dus elke euro goed gebruiken. Daarbovenop wil Bite Back ook een infomobiel aankopen om niet alleen hun standmateriaal goed te kunnen vervoeren, maar ook om er een educatieve tool van te maken waardoor mensen voorgelicht worden over de schrijnende toestand waarin dieren leven. We zullen zeker nog zo’n benefietacties organiseren voor Bite Back, maar als jij ook je steentje wilt bijdragen, kun je ook steeds een donatie aan hen doen.

Probeer zeker de tartaar eens uit en tot snel!

Sara

Recept: Tartaar | De Groene Keuken
Lekkere barbecue-restjes met ovenfrietjes en bovenstaande tartaar.


3 thoughts on “Vegan Tartaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.