Groene & rode pesto

Deze week heb ik eindelijk mijn handen nog eens uit de mouwen gestoken om een aantal lekkere dingen klaar te maken! We hebben een nieuwe afspraak gemaakt, op dinsdag en donderdag kook ik, de andere dagen mijn ouders. Vandaag kook ik opnieuw, het weekend is meestal een last-minute beslissing.

Vorige week had ik een pompoen meegebracht uit ’t Biokruidenierke. Ik had er nog nooit iets mee klaargemaakt dus het beloofde spannend te worden. Het snijden van de pompoen ging gepaard met wat geklungel, denkelijk door het verkeerde mes (broodmes) te gebruiken. Maar goed, in EVA magazine stond een lekker-uitziende kofta curry met koftas van pompoen. Ik serveerde dit met rijst èn het viel in de smaak! Het recept heeft wel een beetje aanpassingen nodig. Ik maakte zelf een foutje door de pompoen te dik te raspen, daardoor werd ze bij het bakken niet zacht genoeg en zaten er nog wat (te) krokante stukjes tussen. De saus heeft wel extra pit nodig, ik voegde er al een lepel curry aan toe, maar bij het eten heb ik de pot op tafel gezet. Ondanks de rijke kruiding was ze net iets te flauw van smaak – en dit van iemand die niet goed tegen pikant eten kan.

Donderdag besloot ik de basilicum een beetje te dunnen en maakte een voorraad pesto. ‘Gewoon’ pesto leek me net iets te saai die dag, dus besloot ik twee soorten te maken. Ik maakte eerst de basis pesto en verdeelde dit in twee. Bij de eerste partij voegde ik zongedroogde tomaatjes toe, in de tweede portie verwerkte ik verse rucola.

Pesto
– basilicum
– pijnboompitten
– knoflook
– peper
Doe alle ingrediënten (naar smaak) in de foodprocessor en meng tot deze fijn is, maar met nog wat dikkere stukken in.

 • Pesto met zongedroogde tomaten
  – zongedroogde tomaten
  Doe de tomaten bij de helft van je klassieke pesto in de foodprocessor en meng tot deze fijn is. Dit kan even duren aangezien er tamelijk dikke stukken tomaat tussen zitten.
  Ik nam een doosje zongedroogde tomaten van de Delhaize, maar je kan dit ook makkelijk zelf maken door kleine tomaten te kopen, deze te halveren en in je oven te grillen.  
 • Pesto met rucola
  – rucola
  Doe een handjevol rucola bij de andere helft klassieke pesto in de foodprocessor.  Meng tot je de gewenste consistentie bekomt.
Heerlijk simpel! Ik serveerde de pasta pesto met gegrilde paprika en wat overgebleven zongedroogde tomaten.
We maken altijd te veel pesto, met een goede laag olie erop kan je dit namelijk heel lang bewaren in je koelkast. Heerlijk op een broodje maar ook handig wanneer je snel een pasta wil maken.
Vanavond maak ik de ‘Hurry Up Alfredo’ saus uit ‘Vegan Yum Yum’. Benieuwd of het in de smaak gaat vallen…


8 thoughts on “Groene & rode pesto”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.