Amandelmelk

Van alle plantaardige melksoorten is amandelmelk mijn favoriet. Van nature een beetje zoet van smaak met een volle structuur. Bovendien is het best gezond, want amandelen zitten boordevol vitamine E, antioxidanten en gezonde vetten (+ ze zijn cholesterolvrij). Ook vitamine B2, calcium, fosfor, ijzer en magnesium ontbreken niet in deze lekkere noten. Niet slecht om een beetje van binnen te krijgen dus! Ondertussen kun je in de meeste supermarkten en biowinkels verschillende soorten amandelmelk vinden. Maar als je zelf iets maakt is dat meestal beter, dus maak ik mijn amandelmelk zelf (ook omdat het zo makkelijk is)!

Amandelmelk | De Groene Keuken

Amandelmelk
1 liter

1 cup amandelen
1 liter water
1 neteldoek of notenmelkzak

Laat de amandelen een nacht in water weken en spoel ze de ochtend nadien goed af.
Doe ze samen met 1 liter water in een blender en blend op volle snelheid. Je krijgt een witte vloeistof met kleine stukjes in. Nu is het tijd om de notenmelk door de neteldoek of notenmelkzak te halen: Leg de neteldoek op een grote kom en giet hier voorzichtig de melk in. Je kunt de uiteinden van de doek vastnemen en met je andere hand de doek uitwringen. Wring dit goed uit, zodat al het vocht (= de amandelmelk) eruit is. Je kunt dan me een trechter de melk in een mooie glazen fles gieten.

Gooi de pulp zeker niet weg, hier kun je lekkere dingen mee maken!

Je kunt de amandelmelk wat meer smaak geven door bijvoorbeeld 2 dadels en/of 1 tl vanille-extract (of verse vanille) erbij te mixen.

Wat kun je met notenmelk doen?
In smoothies, havermout, ontbijtgranen, pannenkoeken en zoveel meer gebruiken.
Banaan-Pindakaassmoothie
Havermout-Banaan Pannenkoeken

Hier vind je het volledig overzicht van vitaminen en mineralen in amandelnoten.

Amandelmelk | De Groene Keuken5 thoughts on “Amandelmelk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.