Donuts. Je hebt ze in verschillende maten, met verschillende glazuur met verschillende kleuren, met chocolade of met poedersuiker. Maar vooral, je kan ze ook bakken in plaats van frituren. En volledig vegan maken in plaats van veel eieren en zuivel er aan toe te voegen.
Ik kwam via google op dit donut recept van Vegan Yum Yum en ben zo vrij geweest om het even te vertalen (en een tikje aan te passen):
Plantaardige Mini-Donuts
20 à 22 mini donuts
1 cup bloem
1/4 à 1/2 cup suiker
1 1/2 tl bakpoeder
snuifje nootmuskaat
snuifje of 1/2 tl kaneel (naar smaak)
1/2 cup sojamelk (of andere plantaardige melk)
1/2 tl appel cider azijn
1/2 tl vanille extract
Ei vervanger voor 1 ei (bv. no egg of gemalen lijnzaad)
3 el plantaardige boter (Alpro of Provamel)
Doe de sojamelk en appel cider azijn in een kom of kleine kookpot. Voeg ondertussen in een andere kom de droge ingrediënten samen. Doe de rest van de natte ingrediënten bij het sojamelk-azijn mengsel en verwarm even in de microgolfoven of op een laag vuur. Je moet dit gewoon even opwarmen tot de boter gesmolten is.
Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng goed.
Indien je een elektrische donut maker hebt, voeg je 1 eetlepel deeg in elke vorm. Het duurt ongeveer 5 minuten voor het klaar is.
In de oven kunnen ze in een donut vorm op 175°C voor 12 minuten. Als je geen donut vorm hebt, kan je het deeg ook zelf in donutvorm proberen te maken.
Zelf vind ik ze het lekkerst met een beetje poedersuiker erover. Of wat chocolade laten smelten en daar nootjes over…
Lekker!
Wow, ja, die ga ik echt een keer maken! Dat ziet er echt heel lekker uit! Doet me denken aan dunkin donuts in Amerika..
Daar wil ik ook eens een bezoekje aan brengen 😉
Mmm, a vision of vegan donut heaven! It’s been so long since I’ve had a good old fashioned cake doughnut and now I’m craving one (or five) like mad.
It’s never possible to have ‘just one’ 😉
zou dit ook lukken met een ei-vervanger zoals appelcider + bakpoeder of banaan?
Ik denk het wel! Misschien dat je de ei-vervanger ook gewoon weg kunt laten. Bij dit recept heb ik het nog niet geprobeerd, maar bij andere wel en dat lukte heel goed. Of een eetlepel soja yoghurt erdoor, werkt ook vaak goed. Appelcider + bakpoeder zou ik zelf niet doen, omdat er dan weer meer bakpoeder in moet en dat proef je soms.
Ok, dankjewel! Ga het binnenkort eens proberen!
Maïzena werkt ook best goed als ei-vervanger toch? Het is een bindingsmiddel 🙂
Smaken ze nu echt als de bekende donuts? Of toch meer als cakejes.
Iets er tussenin… Donuts zijn normaal gezien gefrituurd, als ik die smaak ooit kan evenaren zonder (veel) olie te gebruiken, ben ik in vegan heaven :’)