VeganMofo17
Make (or eat!) a traditional local dish.
Make (or eat!) a traditional local dish.
Bij een traditioneel Belgisch gerecht moest ik meteen aan seitanstoverij of vol-au-vent denken, maar aangezien ik deze al gebruikt had voor VeganMoFo moest ik wel met iets nieuws op de proppen komen… Na wat tijd te spenderen op google dacht ik aan knapkoeken of smurfentaart, maar uiteindelijk werd het rijstpap! Rijstpap is misschien niet typisch voor Belgisch Limburg, maar wel een traditioneel dessert in België. In de 16e eeuw werd er al rijstpap gegeten, dat kunnen we bijvoorbeeld zien in het schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude (en zo hebben we ineens nog wat geschiedenisles gekregen!). In dat schilderij wordt ook een kind afgebeeld dat zijn kom aan het uitlikken is en dat begrijp ik volledig als ik zo’n kommetje rijstpap uit heb. Zelfs in de hemel zouden ze elke dag een kommetje rijstpap eten, zelfs met een gouden lepel… ; -)
Rijstpap
6 porties
150 gr dessertrijst
900 ml havermout- of amandelmelk
1 zakje vanillesuiker of 1 vanillestokje
1 zakje vanillesuiker of 1 vanillestokje
50 gr bruine suiker
snuifje zout
evt. snuifje saffraan
1 el vanille puddingpoeder
evt. wat kaneel of extra bruine suiker
Breng alle ingrediënten, buiten het puddingpoeder en de extra suiker of kaneel, aan de kook op middenhoog vuur. Laat zo’n 40 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig.
De laatste 3 minuten roer je het puddingpoeder erdoor en blijf je goed roeren.
Serveer in kommetjes en strooi er de extra suiker of kaneel over.
Rijstpap is ook lekker met wat rozijnen erdoor geroerd!
Rijstpap is ook lekker met wat rozijnen erdoor geroerd!
Voor deze rijstpap baseerde ik me op de vulling van Sofie’s rijsttaart.
Heerlijk lijkt me dat 🙂 Ik vind de sfeer en foto’s heel mooi op je blog. Nog maar net ontdekt, ik kom nog terug!
Dankjewel, zo’n lief compliment 🙂 !
Dit lijkt me heerlijk, wil ik zeker proberen! Wat bedoel je precies met vanille puddingpoeder? Is dat uit een kant-en-klaar pakje? En heb je een vegan suggestie daarvoor?
Goedemorgen, lijkt me heerlijk! Had het ook al via je blog gevraagd, maar wat bedoel je met vanille puddingpoeder? Is dat van een bepaald merk? Wil het recept deze week graag eens proberen…. Dank en groetjes, Pauline
Hoi Pauline! Sorry voor deze late reactie, ik probeer de reacties nu een beetje bij te werken 🙂
Ik gebruik vaak vanille puddingpoeder (biocrème) van NATALI, o.a. bij de Bioplanet. Maar het puddingpoeder van Dr. Oetker is ook vegan. Groetjes