Kaneelballetjes

Kaneelballetjes (raw - vegan) | De Groene Keuken

Een van mijn favoriete desserts (snack, ontbijt, …) zijn kaneelrolletjes. Ik heb niet graag héél zoete of vette desserts, maar kaneelrolletjes zijn het best met witte tarwebloem en gevuld met romige sojaboter, bruine suiker en uiteraard een halve pot kaneel. Oh my. Ik kan daar echt zo van genieten. Maar ik moet eerlijk zijn dat ik niet elke week kaneelrolletjes eet. Niet omdat ze niet lekker zijn (want als ik enkel daar op verder moest gaan zou ik ze elke dag eten), maar omdat het kleine suikerbommetjes zijn.

Mijn zoektocht naar een gezondere, maar bevredigende, vervanger ontstond in mijn onweerstaanbare zin in dat bolletje vol kaneel. Als ik denk aan een gezondere snack of dessert, wordt meteen witte bloem geschrapt, maar ook boter en suiker. En dan ter vervanging… Ik probeerde een versie met volkorenmeel, kokosolie en kokossuiker. Dat was niet slecht, maar het was toch niet dàt. Mijn tweede try-out was, voor mij, wel een schot in de roos. Ze lijken niet op kaneelrolletjes, maar de smaak zit wèl goed. Hoewel een aantal vrienden vonden dat het eerder naar speculoos smaakte… Speculoos is ook lekker ;-).

Nu noem ik deze balletjes wel gezonder, maar het is uiteraard de bedoeling ze nog steeds met mate te eten. Eéntje als vieruurtje bijvoorbeeld. De balletjes zijn gezonder dan kaneelrolletjes omdat de dadels en noten niet geraffineerd zijn (i.t.t. de witte suiker en bloem) en hierdoor meer vitaminen en mineralen bevatten, maar het is uiteraard nog steeds suiker en vet.

Kaneelballetjes (raw - vegan) | De Groene Keuken

Kaneelballetjes

+/- 12 kleine balletjes

1/2 cup dadels
1/2 cup gemengde noten
1/2 tl vanille extract
1 tl kaneel

Laat de dadels en noten een uurtje op voorhand weken in wat water.
Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en mix tot het begint samen te klitten (voeg evt. een lepel water toe).
Vorm vervolgens balletjes van het mengsel.
Geniet!

De balletjes blijven een tijdje goed in de koelkast, maar probeer ze langer dan 2 dagen te bewaren… De ideale snack!

Kaneelballetjes (raw - vegan) | De Groene Keuken7 thoughts on “Kaneelballetjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.