Eén Pan, Plaat, Planeet – Anna Jones

Eén Pan, Plaat, Planeet – Anna Jones

2021 werd opgevrolijkt door Anna Jones’ nieuwe boek, Eén Pan, Plaat, Planeet. Dat ik helemaal gek ben op de stijl van Anna, steek ik niet onder stoelen of banken. Vijf jaar geleden deelde ik mijn enthousiasme over haar eerste twee boeken, Een nieuwe kijk op eten en Een nieuwe manier van koken. Vandaag deel ik met minstens zoveel verrukking een review van haar laatste boek, Eén pan, plaat, planeet.

Indeling

  • Kookpan
  • Planeet I
  • Koekenpan
  • Eén groente
  • Snel
  • Planeet II
  • Bakplaat
  • Minder verspilling

Wat me aanspreekt

Wie eerder al een boek van Anna Jones inkeek, weet dat ze een geheel eigen stijl heeft. Deze stijl is overal terug te vinden in Eén. Van de korte, warme, inleiding bij een gerecht, tot de eenvoud van de recepten en de pracht van de foto’s. Haar kookboeken zijn niet alleen een waardevolle bron van recepten, maar ook heel inspirerend om aan de slag te gaan in de keuken.

De foto’s zijn prachtig en sober, met een duidelijke focus op het gerecht. Ze doen je zin krijgen in het eten en stralen een bepaalde warmte uit. De opmaak van het boek en van de recepten zijn tevens op eenvoud gericht. Het hele boek straalt een soort rust uit, waardoor je er even graag mee aan de slag gaat, als dat je er een avond bij op de bank doorbrengt.

Anna’s gerechten zijn naar goede gewoonte meestal volwaardige maaltijden. Ik wil zowat alles in dit boek ooit eens uitproberen, maar bovenaan mijn lijstje staan bv. Muhammarastoofpot met kikkererwten, Koreaanse wortel-sesampannenkoeken, Platbrood met kleverige pompoen en pistachenoten, Pimentonburgers, Gekarameliseerde tofoe met kool en XO-saus, Shepherd’s pie met saag aloo en Appeltaart met dubbele gember.

Eén is een vegetarisch kookboek. Maar zowat alle gerechten zijn vegan of geven een vegan optie. Het hoofdstuk ‘Eén groente’ is ook erg leuk, je krijgt heel wat recepten op enkele pagina’s. Het zijn heel wat verschillende manieren om één soort groente klaar te maken.

Wat ik maakte

De spits werd afgebeten door de Pikante pasta uit de oven met paprikapoeder (p. 256). Een gerecht dat met alle ingrediënten de oven ingaat. Ik vond het best spannend om ongekookte pasta in de oven te zetten. Maar wat een resultaat! Heel smaakvol, want de pasta neemt de smaak van alle ingrediënten goed op. Heel makkelijk, want je hebt er niet veel meer werk aan dan je groenten snijden. Het enige wat ik een volgende keer zou doen, is tussendoor even alles goed door elkaar mengen, zodat de bovenste laag pasta zeker niet uitdroogt.

De dag nadien – want zo enthousiast was ik over het eerste resultaat – maakte ik de Auberginecurry met basilicum en tamarinde (p. 41). Weer zo’n voltreffer. Erg simpel om te maken, zonder al te veel hak- en snijwerk. Wel boordevol smaak, smaken die goed bij elkaar passen. De limoen (ik had geen limoenblaadjes) maakte het geheel lekker fris, wat perfect bij het romige van de tomaat-kokosmelkcurry gaat. In plaats van Thaise basilicum moest ik het stellen met gewone basilicum. Een volgende keer zou ik, als liefhebber, koriander gebruiken.

Het volgende recept was de Wortelsoep met tahin en rozemarijn (p. 197). Erg eenvoudig, maar boordevol smaak. Ik zou er misschien nog een extra ui in gedaan hebben. De tahin in de soep maakte het geheel erg romig, met toch nog het knapperige erbij van de kikkererwten. De combinaties van smaken zijn hier echt top in.

Eén Pan, Plaat, Planeet – Anna Jones

Hoe kan het ook anders dan dat ik dit Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones aan iedereen aanraad. Zelfs als je niet graag in de keuken staat, zal Eén je zin doen krijgen in koken. Boordevol groenten en prachtig in zijn eenvoud. Ik heb een nieuwe favoriet.

Eén Pan, Plaat, Planeet – Anna Jones
p. 336 – Fontaine UitgeversGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.