‘Heel Veel Veg!‘ belandde al een héle tijd geleden in mijn brievenbus. Ik was er meteen enthousiast over, maar aangezien mijn schrijven én mijn koken de laatste maanden (ik durf te moeilijk toegeven dat ik eigenlijk jaren moet zeggen) aan tijd hebben moeten inboeten, schrijf ik er nu pas een stuk over. Het was thans echt liefde op het eerste zicht. Heel Veel Veg staat vol met originele gerechten die er ook nog eens voedzaam en lekker uitzien. Het boek doet zijn naam eer aan, de gerechten zitten boordevol groenten, maar ook granen komen uitgebreid aan bod. En dan heb ik het niet over rijst of couscous, maar ook bijvoorbeeld spelt en boekweit. Heerlijk vind ik dat!
Er zitten ook heel wat recepten in het boek waarin groenten verwerkt zitten waar ik niet zo’n geweldig grote fan van ben. Dan heb ik het voornamelijk over wintergroenten zoals kolen en spruitjes. Ik vind ze niet meteen vies, maar ik ben er ook niet verliefd op zoals ik dat op paprika en aubergine ben. Vaak maak ik lijstjes van wat ik wil maken uit mijn kookboeken, dat deed ik bij dit boek ook maar moest mezelf dwingen om niet alles op te schrijven.
Indeling
- groentefeest
- spicy
- uit de oven
- flinke salades
- soep en bouillon
- rauw
- mezze, tapas en bijgerechten
- aardappelen en granen
Wat ik maakte
Mijn favoriete hoofdstukken zijn het groentefeest en de mezze/tapasgerechten. Echt alles ziet er heerlijk uit!
De stoof met venkel, nieuwe aardappel en tomaat (p.16) maakte ik als eerste. Het was een goed vullend gerecht waarin ik de venkel apprecieerde (nog zo’n groente waar ik niet verliefd op ben). Er zaten ook olijven in en daar ben ik altijd voor te vinden!
Ondertussen maakte ik een bepaald gerecht al meerdere keren omdat ik het zo lekker vind. Voor mij is het een perfecte manier om kool klaar te maken, namelijk de gegratineerde prei en kool met noten (p.24). Heerlijk met puree en pittige vegan worstjes erbij. Ik doe wel altijd wat edelgist in de notenroom voor een kazig smaakje.
Wat me aanspreekt
Zoals ik al zei, zijn er heel wat recepten uit dit boek die ik nog zou willen klaarmaken. Denk maar aan een ovenschotel van wortelgroenten en parelspelt, pompoen en kikkererwten met abrikozensaus, pittige zoeteaardappelsoep met sinaasappel, gegrilde sperziebonen met sesam- en misodressing, berberse gerst of curryrösti.
Het is een fantastisch boek als je van groenten houdt. Zelfs als je niet zo gek bent op groenten, maar ze graag meer zou willen eten, denk ik dat dit boek je nieuwe manieren om groenten klaar te maken leert kennen. Er staan in ieder geval recepten in die ik uniek en vernieuwend vind, iets wat je niet zo vaak tegenkomt als je net zoals ik een hoarder van vegan kookboeken bent.
Conclusie
Heel Veel Veg is echt de moeite waard om aan te schaffen. Het biedt je nieuwe inzichten in de vegan keuken, geeft je fijne en gezonde recepten en is heel erg toegankelijk. Bovendien ziet het er ook erg mooi uit met een fris design en mooie foto’s.
Heel Veel Veg – Hugh Fearnly-Whittingstall
416 p – Uitgeverij Becht
Ik heb het boek al eens eerder gezien, de inhoudsopgave klinkt wel interessant!
O, dat maakt nieuwsgierig ! Ik dacht altijd dat dit een vegetarisch, dus niet vegan kookboek was… Het lijkt me trouwens wel fijn juist, recepten met kolen en zulks, met name omdat die hier in de winter / het seizoen zo goed te krijgen zijn.
Dit lijkt me een super leuk kookboek! Ook ik was in de veronderstelling dat het vegetarisch was in plaats van vegan. Deze gaat op mijn lijstje!