Nistisima biedt ons meer dan 120 heerlijke plantaardige recepten uit het Mediterraans gebied en omstreken. Nistisima betekent ‘vastenvoedsel’. Georgina Hayden ging op zoek naar de traditionele gerechten die door orthodoxe gelovigen in de vastenperiode worden gegeten. Deze gerechten bevatten geen dierlijke producten (behalve honing) en zijn dus van oorsprong veelal veganistisch!
Wat. Een. Boek. De eenvoudige vormgeving, de verhalen, de fotografie en… de recepten. Ik heb een grote voorliefde voor de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken en dat komt hier prachtig samen. De simpliciteit in de gerechten in Nistisima is heerlijk. Niet alleen omdat het tamelijk eenvoudig koken is, maar ook omdat de smaken zo fantastisch puur zijn. Het enige wat je hoeft te doen is kwalitatieve ingrediënten kopen en eventueel een tripje naar de Turkse supermarkt om dingen zoals granaatappelmelasse, sumak en tahin te kopen (kleine tip: je kunt de meeste dingen ook gewoon in de AH vinden).
INDELING
- Inleiding
- Ontbijt
- Salades, dips en tafelzuur
- Oogst – groenten uit het seizoen
- Voorraadkast – peulvruchten en granen
- Gebak, koekjes en desserts
- Zoete conserven en dranken
- Basisingrediënten, tips en trucs
Een fijne en intuïtieve indeling van het boek. De inleiding is de moeite om te lezen, zo leerde ik bijvoorbeeld dat olijfolie traditioneel niet gebruikt worden tijdens de vastenperiode. En dat honing wel een onderdeel is van deze periode. Dat is ook de reden waarom er wel honing gebruikt wordt in Nistisima. Honing is echter niet vegan (bijen lijden onder de masale productie van honing, meer daarover lees je hier), maar kan makkelijk vervangen worden door verschillende soorten siroop; denk maar aan ahornsiroop, agave, dadelstroop, …
WAT ME AANSPREEKT
Zoals ik al zei vind ik de eenvoud in dit boek zeer fijn. De vormgeving is simpel en duidelijk. De foto’s lijken niet te veel gestyled en geven eerder een huiselijk en gezellig gevoel zonder kneuterig te zijn. Ze doen je zin krijgen om mee aan tafel te schuiven.
Er staan weinig recepten in waar je lang mee bezig bent. De gerechten beperken zich niet tot één land, maar komen uit zowel mediterrane, Oost-Europese als Midden-Oosterse landen. Typisch Griekse, Libaneese, Servische en zelfs Russische gerechten doen je watertanden. Zo hoop ik binnenkort te genieten van onder andere Kibbet el raheb (monnikensoep), Loubye b’zeit (pronkbonen met olijven), aardappelsalade met zuurkool en kruiden, tuinbonensalade met dille en tomaat, moutzentra en Nistisimo keftedes. Maar ook het brood in Nistisima wil ik ontdekken, zo staan er za’atarbroodjes en covrigi in, maar ook bobalki wat zoveel als kerstdeegballetjes betekent. Desserten als shiamishi, tahinobiskoto en pivčići zullen hier ook gemaakt worden!
WAT IK MAAKTE
Op een hete zaterdag ging ik aan de slag met enkele verkoelende gerechten. Het resultaat was een heerlijke uitgebreid menu boordevol groenten en peulvruchten.
Fattoush (p. 68) wil ik elke dag eten. Verse rauwe groenten met een heerlijke dressing, knapperig brood en granaatappelpitjes. Het allerbeste vind ik de overgebleven stukjes brood in de dressing doppen.
De groene tabouleh (p. 86) zit boordevol smaak. Het lijkt een overdaad aan verse kruiden – 2 bosjes bladpeterselie en 1 bosje munt – maar dat is wat deze salade zo fantastisch maakt.
Ik denk dat ik kan zeggen dat ik tamelijk goed kan koken, maar écht goede hummus bereiden lukt me niet. Voor de klassieke hummus (p. 90) uit Nistisima gebruikt ik echter de beste ingrediënten. Dat wil zeggen goed lopende en lichte tahin, heel verse citroenen en een pot Spaanse kikkererwten. Daarnaast volgde ik de tip om de kikkererwten te pellen én om wat kikkererwtenvocht toe te voegen aan de hummus. De allerbeste hummus die ik zelf maakte, heerlijk romig en vol van smaak. Kikkererwten pellen is een prutswerkje, maar het resultaat was zo goed dat ik het meteen opnieuw zal doen.
De kers op de taart was Baka Mara’s meljanac (p. 92); geprakte cannellinibonen met paprikapoeder en knoflook. Als je bonen uit blik neemt is dit het eenvoudigste gerecht ooit. Maar wat een smaak! Een portie van dit met geroosterd pitabrood en ik waan me in de zevende hemel. In plaats van cannellinibonen gebruikte ik borlottibonen omdat ik die net wat lekkerder vind.
Alle gerechten waren eenvoudig (ha!) te bereiden en worden eens zo lekker als je goede olijfolie gebruikt.
NISTISIMA – Georgina Hayden
Ik vermoed dat mijn enthousiasme over dit boek duidelijk is uit mijn voorgaande woorden. Nistisima bewijst dat eenvoud lekker kan zijn. Meer zelfs, het bewijst dat je niet meer nodig hebt dan groenten, peulvruchten, granen en enkele smaakmakers om overheerlijk te eten. Een aanrader als je net als ik wil genieten van goede ingrediënten in smaakvolle gerechten zonder te veel tijd in de keuken te willen spenderen.