Een boek openslaan, onder de indruk zijn, er snel helemaal doorgaan en denken ‘wow, ik wil alles maken!’. Zo wil je ze hebben, toch?! Dat is het geval bij Rebels Lekker van Niki Webster. Je kent Niki misschien van haar blog, Rebel Recipes. Ik vind haar geheel eigen stijl indrukwekkend, en dat vinden vele anderen met mij. Dus duik even samen met mij in Rebels Lekker:
INDELING
- Werelds ontbijten
- Rebelse hoofdgerechten
- Bijgerechten, soepen en salades
- Tegendraads met graan
- Desserts
- Basics
WAT ME AANSPREEKT
Zowat alle recepten hebben een achtergrond waar wat textuur in zit. Je zou denken dat dit het geheel erg druk maakt, maar het is minder storend dan ik oorspronkelijk dacht. Uiteraard is het wel wat minder clean dan een eenvoudige witte achtergrond.
De foto’s zitten boordevol contrast en kleur, ik vind ze prachtig en krijg meteen zin om aan een recept te beginnen.
Heel wat van de hartige ontbijtjes kun je prima als lunch eten en tussen de desserts staan gerechten die ik wel als een snel ontbijt zou durven eten. Het eerste recept is een kersen-amandel-chiaparfait waar ik meteen wil induiken. Maar andere dingen die er ook verrukkelijk uitzien zijn bv. de spinaziepannenkoekjes met caponata en pesto, de Ethiopische schotel met injera, paddenstoelen met cashewkaas, citroenige linzen-kikkererwtensoep, kruidige auberginepide en heerlijke sticky buns met dadel-gezouten-karamelvulling en pecannoten.
WAT IK MAAKTE
Het eerste gerecht uit Rebels Lekker dat hier op tafel verscheen, was de Tomaten-paprikasaus (p. 251), welke ik serveerde met een rijstgerecht. Eenvoudig om te maken en boordevol smaak! Ondertussen nog twee keer gemaakt.
Ook de andere recepten die ik uitprobeerde waren een schot in de roos. De Moussaka: aubergine-kikkererwtenstoof met kruidige rijst (p. 100) was simpel en lekker (mijn favoriete combinatie)! Het gerecht komt niet in de buurt van een traditionele moussaka, omdat het een stoofpotje is, maar het is wel lekker kruidig. De combinatie met de tahinsaus en verse basilicum was overheerlijk. De kruidige rijst maakte ik niet, maar ik serveerde de moussaka met gierst.
Als laatste maakte ik de Geroosterde pompoenrisotto (p. 128). De risotto zou genoeg zijn voor 4 personen, maar het was net genoeg voor 2. Ik paste het recept wat aan door heel wat minder tijm te gebruiken, dat was een goede beslissing want de smaak was zo sterk genoeg. Met een restje zou je de arancini kunnen maken, wat ik een volgende keer zeker zou doen.
CONCLUSIE
Rebels Lekker zorgt voor inventieve en heerlijke recepten. Zowel dingen die je makkelijk aan gasten kunt voorzetten op een etentje, als gerechten die je op een drukke weekdag klaarmaakt. Dit boek staat vol gezonde, vegan schotels die je zin doen krijgen in koken én eten!
Tip: via Bookspot kun je een stukje van dit boek inkijken. Wist je trouwens dat als je via Trooper op Bookspot bestelt, dat dan een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Mijn extra tip is om dit voor Forrest & Friends of Bite Back te doen ;-).