Vanavond Vegan – Angela Liddon

Vanavond Vegan – Angela Liddon

Angela Liddon doet het weer! Angela blogt al meer dan 10 jaar op Oh She Glows. Als volger van het eerste uur, werd ik dan ook enthousiast toen enkele jaren geleden haar kookboek Oh She Glows Elke Dag in het Nederlands verscheen. Dankzij Uitgeverij Spectrum, mocht ik ook haar nieuwste boek, Vanavond Vegan, recenseren. Ik verklap al meteen dat Vanavond Vegan een must have is in elk huishouden waar de vraag ‘Wat eten we vanavond?‘ regelmatig passeert!

Indeling

  • Heerlijke hoofdgerechten
  • Lekker voor erbij en kleine hapjes
  • Maaltijdsalades
  • Stevige soepen en stoofpotten
  • Zoet geluk en dranken
  • Sauzen, dressings, kruiden, …

Wat me (niet) aanspreekt

Vanavond Vegan heeft een frisse opmaak met foto’s die je meteen zin doen krijgen in eten. Het concept van het boek is dat je hier op een doordeweekse avond mee aan de slag kunt. En wie wil dat niet? Ook hier passeert regelmatig het grote vraagstuk van de dag, wat we ’s avonds moeten eten. Liddon’s nieuwste boek geeft daar een antwoord op. In de handige index kun je kijken met welke ingrediënten je aan de slag wilt. Je kunt kiezen voor makkelijke schotels zonder al te veel poespas, of voor meerdere gerechten bij elkaar.

Minder handig vind ik dat de recepten veel plaats innemen. In praktijk betekent dat, dat je regelmatig terug naar de vorige pagina moet om te kijken naar de hoeveelheid van de ingrediënten, terwijl de uitleg voor de bereiding op een volgende pagina staat. Misschien een kleinigheid, maar ik vind het vervelend koken.

Ik wil nèt niet alle recepten uit Vanavond Vegan proberen. Nèt niet, want met gerechten als Thaise rode curry van aardappel en bloemkool, Pikante aardappelnacho’s, Kikkererwten Alfredo met champignons, Broc-koolburgers, Pittig-romig gegratineerde aardappelen, Oranje stoofpot van butternut, zoete aardappel en linzen of Hongaarse stoofpot met champignons en wilde rijst, ga ik graag aan de slag. Ook qua zoet kom je aan je trekken met dit boek, ook al is het geen uitgebreid hoofdstuk. De kruidige ahornroomtaart en de Havermoutvierkantjes met zoete pindakaasvulling staan wel op mijn lijstje om te maken!

Wat ik maakte

De Rokerige veggieburgers van zwarte bonen en zilvervliesrijst (p. 131) passeerden als eerste ons weekmenu. Wat een schot in de roos! De burgers zijn heel makkelijk om te maken en erg smaakvol. Extra bonus is dat ze goed invriezen en nog net zo lekker zijn nadien. Bij de burgers maakte ik de Oh She Glows saus (p. 331) die er bij aangeraden wordt. Het is een soort gepimpte cocktailsaus maar een lekkere afwisseling. De Geplette krokante aardappeltjes uit de oven (p. 173) werden er bij geserveerd. Ik wou al een hele tijd zulke aardappels maken en dit was de uitgelezen kans. Het stelde niet teleur! Een fijne, lekkere, manier om aardappels klaar te maken. Ze kunnen ook prima in de air fryer gemaakt worden.

Omdat ik nu eenmaal gek ben op pasta, maakte ik de volgende dag de Pasta met tomatensaus vol verstopte groenten (p. 93). Een ideaal gerecht als je kinderen moeilijk veel groenten eten (volgens Angela). Zelf vond ik het een behoorlijk lekker gerecht. Een fijne afwisseling met traditionele tomatensaus. De smaak van de geroosterde groenten komt goed naar boven. Je zou er zelfs nog wat vegan gehakt bij kunnen doen voor wat extra bite. Ook weer ideaal om in te vriezen, dit gerecht.

Het werd een echte #kookboekweek met Vanavond Vegan, want de dag nadien kookte ik alweer uit dit boek. De Romige ovenschotel met champignons, sperziebonen en wilde rijst (p. 153) is iets wat ik niet zo snel zou klaarmaken, maar ik besloot er toch voor te gaan. Het stelde niet teleur! Heerlijk romig en de smaken en texturen gingen heel goed samen. Ovenschotels zijn altijd fijn, omdat je makkelijk iets anders kunt doen tijdens de tijd dat de schotel in de oven zit.
Erbij maakte ik de Geroosterde wortelgroenten met tijm, balsamico en cayenne (p. 139). Een gerecht dat ik niet zo bijzonder vond. Een volgende keer zou ik eerder voor een frisse salade kiezen bij de rijstschotel, om zo het romige nog wat meer contrast te geven.

Conclusie

Vanavond Vegan is een heel fijn kookboek om in huis te hebben. Zo ééntje waar je naar teruggrijpt op drukkere dagen. Makkelijke, volwaardige en lekkere maaltijden die je meestal kunt invriezen. Alle dingen die ik maakte waren heel erg lekker (en ééntje wel oké). Vanavond Vegan is hét antwoord op “Wat eten we vanavond?”!

Vanavond Vegan | Angela Liddon
352 p. – Uitgeverij Spectrum



2 thoughts on “Vanavond Vegan – Angela Liddon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.