Een prachtige cover, foto’s die je doen watertanden en een vleugje humor in de receptomschrijvingen. Dat is Vegan JapanEasy van Tim Anderson. Ik kreeg dit boek toegestuurd van uitgeverij GoodCook en was meteen verkocht! Mijn papa is helemaal gek op Japans eten en vindt het ook een erg tof boek.
Indeling
- Basis smaakmakers & sauzen
- Snacks, kleine gerechten & bijgerechten
- Hoofdgerechten
- Hoofdgerechten met rijst & noedels
- Nagerechten & drankjes
Wat me aanspreekt
De cover van dit boek is erg origineel en springt in het oog. De vormgeving is mooi en simpel, illustraties leuken de hoofdstukken op en de foto’s zijn mooi in hun eenvoud, met de focus op het eten. Ik vind het altijd belangrijk dat je snel een goed overzicht hebt van de ingrediënten en de instructies en dat is het geval in Vegan JapanEasy. Je brengt met dit boek lekker Japans eten op tafel, zonder er heel veel moeite voor te moeten doen.
Van rijst- en noedelgerechten zoals Verrassend fantastische pittige ramen met sesam, aubergine en courgette en Kom met portobello-uien ‘sukiyaki’ tot hoofdgerechten zoals Mapo tofu, Wafu seroriakku suteki (knolseldersteak op z’n Japans). Maar ook voor aardappelkroketten met prei en erwten, zelfgemaakte gyoza en sojasausbrownies met butterscotch staan er steengoede recepten in dit boek.
Wat ik maakte
Het was moeilijk kiezen, maar de Curry ramen (p. 149) werd het eerste gerecht uit Vegan JapanEasy. Makkelijk om te maken én overheerlijk. Wel een best zware soep. Ik maakte hiervoor ook de Japanse curry roux (p. 49), waar onder andere banaan inzit (!). Door de roux dikt de soep best fel in. Een volgende keer zou ik er wat minder roux in doen, of wat meer water.
De Japanse paddenstoelenpakketjes met look en sojasaus (p. 76) zijn heel eenvoudig maar supersmaakvol! De champignons behouden hun bite en hebben zoveel meer smaak dan dat je ze in een pan stooft. Bovendien geeft de look echt een meerwaarde aan dit gerecht.
Een gerecht waar we hier ook van genoten, was Yakisoba (p. 153). Makkelijk om te maken en heel snel klaar. De saus zorgt voor een heel nieuwe smaakdimensie en laat toch de groenten tot hun recht komen. Er moest paddenstoelenketchup in de saus, maar ik nam ter vervanging vegetarische paddenstoelensaus (vegetarian mushroom sauce, gevonden in de Aziatische supermarkt). Om het gerecht wat extra vullend (én lekker) te maken, verwerkte ik er seitan in.
Conclusie
Vegan JapanEasy is het perfecte boek als je graag wat meer Japans wilt koken én er niet te veel tijd aan wil spenderen. De recepten zijn eenvoudig, kosten niet te veel tijd en zijn een echte meerwaarde in je wekelijks repertoire. De meeste ingrediënten vind je bovendien in de supermarkt, en anders is het altijd tof om eens een tripje naar de Aziatische supermarkt te ondernemen!
1 thought on “Vegan JapanEasy – Tim Anderson”