De Surinaamse keuken is voor mij tamelijk onbekend. Maar gelukkig voor mij brengt de geniale Jason Tjon Affo hier verandering in met zijn prachtige kookboek Vegan Soul Food. Misschien ken je Jason beter als @theindigokitchen op Instagram waar hij zijn kleurrijke gerechten deelt. Jason lijkt me een ontzettend fijn, open en getalenteerd persoon, waardoor hij een plezier is om te volgen. Toen ik hoorde dat zijn kookboek uitkwam, was ik dan ook erg benieuwd. Er is trouwens al een tweede boek in de maak!
indeling
- Voor de ochtend en de middag
- Blijf warm met deze soepen en curry’s
- Waar is dat feestje?
- Kom maar aan tafel!
- Dit wil je erbij
- Sweet treats
- Net dat beetje extra
In het begin van het boek legt Jason uit waarom dit soulfood is en een beetje achtergrondinfo over de Surinaamse keuken. Bovendien geeft hij je info over hoe je kleur aan je eten kunt geven én hoe je jouw bowls mooi kunt stylen en fotograferen.
wat me aanspreekt
Dat heerlijk kleurrijke uit Jason’s instagram komt ook duidelijk terug in Vegan Soul Food. Jason creëerde niet alleen de recepten voor zijn boek, hij stylede en fotografeerde ze ook zelf. Ik hou zelf van een zachte en simpele stijl, maar het kleurrijke past zo goed bij dit boek dat ik het erg leuk vind. Het voelt ook niet meteen te druk aan.
De gerechten in dit boek zijn Surinaams of zijn geïnspireerd door andere landen of streken. De foto’s doen je watertanden en de recepten doen je zin krijgen om aan de slag te gaan. Zo liet ik mijn oog vallen op een pikant broodje sticky tempé, pom, garlic & cheese rolls, kousenband met aardappel, bruine bonen met bakbanaan, monkey bread en bao buns.
Ik maak altijd een lijstje per kookboek van de gerechten die ik wil maken (mijn ultieme ontspanning) en uit Vegan Soul Food kwamen er zo’n 3/4 van de recepten op dat lijstje. Behoorlijk veel dus!
wat ik maakte
Het eerste gerecht wat ik uit Vegan Soul Food maakte was de Surinaamse bami (p. 137). Hemels! Anders kan ik dit niet omschrijven. Zowel Jo als ik vonden het verrukkelijk. Een grote bonus is dat het een eenvoudig te volgen en maken recept is, ideaal om op een drukke (werk)dag klaar te maken. Ik gebruikte iets minder spaghetti maar voegde broccoli toe. De keer nadien maakte ik de bami met noedels, maar spaghetti is echt de betere keuze.
Bij de bami maakte ik de hete pindasaus (p. 199). Ik deed er geen suiker in en gebruikte sriracha bij gebrek aan madame-jeanette pepers, voor mijn tolerantie aan pikante voeding was dit een goede keuze vermoed ik. Wel een fantastische pindasaus, de toevoeging van de tamarindepasta was echt dé meerwaarde.
Een tijdje geleden bereidde ik de lente-ui pannenkoeken (p. 90). We aten ze als deel van een uitgebreid Chinees (geïnspireerd) menu, maar ik denk dat ze gewoon als snack ook erg fijn zijn. Je moet wat tijd reserveren om deze pannenkoeken te maken (anderhalf uur), maar het resultaat is ernaar. Ik zou ze meteen opnieuw willen eten!
vegan soul food – jason tjon affo
Voor mij is Vegan Soul Food een ontdekking van nieuwe smaken en écht nieuwe recepten. Als je fan bent van de Surinaamse keuken is dit boek echt wat voor jou, maar het is ook heerlijk om dit te leren kennen. Ik krijg zin om beginnen te koken en vrienden uit te nodigen om mee te proeven. Een echte aanwinst in je kookboekcollectie!
Vegan Soul Food – Jason Tjon Affo
224 p. – Uitgeverij Becht
Misschien vind je Vegan East of Vegan JapanEasy ook leuk?