Vroeger was ik een ontbijt-hater, ik nam ’s ochtends bijna nooit de tijd om te ontbijten en als het al gebeurde dan was dat met de één of andere soort ontbijtgranen… Sinds een aantal jaren ben ik echter gek op ontbijten. Ik probeer graag verschillende dingen uit en begin liefst elke dag met een ander ontbijtje. …hoewel ik soms ook elke dag hetzelfde eet omdat ik periodes helemaal gek kan zijn op een bepaald ontbijt.
Dit kaneel-rozijnenbrood is een heerlijke start van je dag! Je kunt het ook als dessert eten, maar ik vind het prima om het in het weekend als (deel van een) brunch te eten. Probeer het zeker eens uit! Het is een gezondere versie van kaneelrolletjes, uiteraard niet supergezond, maar daarom perfect voor in het weekend.
Kaneel-Rozijnenbrood
Ingrediënten
- 500 ml sojamelk op kamertemperatuur
- 1/4 cup neutrale olie (bvb zonnebloem- of maïsolie)
- 1/4 cup kokos- of bruine suiker
- 3 tl droge gist
- 2 3/4 cups witte bloem
- 2 cups volkoren bloem
- 1/2 tl zout
- ¾ à 1 cup rozijnen
- +/- 1/4 cup gesmolten plantaardige boter of kokosolie
- +/- 1/4 cup kokos- of bruine suiker
- 3 el kaneel
Bereiding
- Stap 1 Meng de sojamelk, olie en 1/4 cup suiker in een grote kom en voeg de gist toe. Meng opnieuw en laat 5 minuten staan.
- Stap 2 Voeg de bloem en het zout toe en meng door elkaar.
- Stap 3 Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
- Stap 4 Kneed de rozijnen door het deeg.
- Stap 5 Rol het deeg in een vierkant uit op +/- 1,5 cm dikte.
- Stap 6 Smeer wat kokosolie uit op het deeg, zorg ervoor dat alles goed bedekt is.
- Stap 7 Strooi hier de suiker en de kaneel over uit.
- Stap 8 Rol het deeg op en zet in een ingevette brood bakvorm.
- Stap 9 Laat 15 minuten rijzen.
- Stap 10 Verwarm de oven voor op 180°C en zet het kaneel-rozijnenbrood 30 à 35 minuten in de oven.
- Stap 11 Je kunt, als het brood klaar is, het afwerken met frosting. Dit doe je door een heel klein beetje water of plantaardige melk met bloemsuiker te mengen en over het brood te sprenkelen.
Geniet ervan!
Mmm, dit ga ik zeker eens uittesten! Op reis is Portugal aten we kaneelbrood, en dat vond ik geweldig, dus deze zal zeker en vast ook in de smaak vallen 🙂
Mmm, ga ik zeker ook eens proberen!
Mooie nieuwe lay-out trouwens!
Nog veel plezier met de Vegan MoFo! Dit jaar sla ik even over maar ik blijf wel bloggen 🙂
Happy veganniversary! 😀 Wat een mooi brood, en leuk dat je meedoet aan VeganMoFo!
Klinkt goed, dat wil ik zeker eens proberen! Maar hoeveel is een “cup” precies?
Oooh, wat een lekker recept! Hier zou ik de dag ook wel mee willen beginnen 🙂
ziet er heerlijk uit wil ik ook eens proberen maar wat bedoel je met ” cup” als hoeveelheid, tas, eetlepel, koffielepel…….
Dag Andrée, dankjewel! Een cup is een eenheid, je vindt deze cups bvb in Dille & Kamille, maar regelmatig ook bij de Blokker.
Ik zal de volgende keer dat ik dit brood nog eens maak, de hoeveelheid in gram bekijken. Tot dan kun je deze conversietabel misschien gebruiken : http://chocolateandzucchini.com/conversions/