Vegan oladushki (oladi) of Russische pannenkoeken

Vegan oladushki (oladi) of Russische pannenkoeken

Oladushki zijn kleine, fluffy Russische pannenkoekjes. Vaak worden ze blini’s genoemd, maar het zijn niet dezelfde pannenkoeken. Blini’s zijn platte pannenkoeken, een beetje zoals wij de crêpes kennen, gemaakt van boekweitmeel. Oladushki zijn dikke, luchtige pannenkoeken dankzij de yoghurt die gebruikt wordt.

Ik leerde het recept kennen van mijn partner in crime voor De Groene Keuken Magazine, Olga. We maakten een vegan versie van deze heerlijke pannenkoekjes. We gebruikten gewone tarwebloem, maar je kunt ook de helft tarwebloem en de andere helft boekweitmeel gebruiken. Traditioneel worden oladi met yoghurt, kefir of karnemelk gemaakt, wij kiezen daarom voor sojayoghurt.
Eigenlijk is het een ontbijtgerecht, maar het wordt vaak als dessert gegeten. Geserveerd met vegan zure room (of sojakwark) en iets zoet zoals jam. Een hartige versie kan ook als lunch of avondeten dienen.

Vegan oladushki

21 maart 2021
: 6
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: Makkelijk

Auteur:

Ingrediënten
  • 400 ml plantaardige yoghurt, op kamertemperatuur
  • 100 ml plantaardige melk, op kamertemperatuur
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • 1 el neutraal-smakende olie
  • ½ tl zout
  • 2 el (kokos)suiker
  • 1 pakje vanillesuiker of 2 tl vanille extract
  • 250 gr bloem
  • plantaardige olie om in te bakken
Bereiding
  • Stap 1 Voeg de bicarbonaat aan de yoghurt toe.
  • Stap 2 Doe het zout, suiker, vanillesuiker of -extract en olie in een andere kom en meng door elkaar.
  • Stap 3 Voeg de yoghurt aan het suikermengsel toe en roer dan beetje bij beetje de bloem erdoor.
  • Stap 4 Laat het deeg 15 minuten rusten.
  • Stap 5 Verhit olie in een pan.
  • Stap 6 Giet een kleine sauslepel van het deeg in de pan, strijk met de onderkant van de lepel een beetje plat en bak op middelmatig vuur de kleine ronde pannenkoekjes langs beide kanten.
  • Stap 7 Serveer met verschillende soorten jam en extra yoghurt.

Tip : Voor een hartige versie laat je de suiker weg en gebruik je ongezoete yoghurt. Deze kun je beleggen met vegan kaviaar gemaakt van (groene) linzen of geprakte, geroosterde, aubergine met zeewier (of een potje uit de IKEA ;-)). Ook lekker belegd met plantaardige kaas en geroosterde groenten!

Smakelijk!

Probeer je deze oladushki uit? Laat het zeker weten! Laat een comment achter of deel op sociale media met #degroenekeuken en/of @degroenekeuken ❤ 

vegan oladushki oladi blini



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.