De lekkerste vegan mac & cheese!

De lekkerste vegan mac & cheese!

Dit druilerige weer vraagt om comfort food… En wat is er dan beter dan een heerlijke, verwarmende, vegan mac & cheese?!

Macaroni met kaassaus was jarenlang mijn favoriete gerecht. Toen ik een kleine tien jaar geleden voor veganisme koos, was de mac and cheese dan ook een gemis. Maar ik blijf niet met de pakken zitten en begon te experimenteren en op zoek te gaan naar de beste vegan variant van deze klassieker. Ik probeerde mijn niet-vegan recept simpelweg aan te passen door vegan kaas te gebruiken, maar dat viel niet erg in de smaak, veel te plakkerig en niet smaakvol genoeg. Ondertussen zijn er wel veel betere vegan kazen om dit mee te proberen. Recepten van Isa Chandra Moskowitz tot Jamie Oliver tot willekeurige recepten van op het wereldwijde web werden uitgeprobeerd. Er waren er weinig die echt tegenvielen, maar geen enkele mac & cheese gaf die voldoening waarnaar ik op zoek was.

Tot ik uiteindelijk zelf aan de slag ging. De technieken en smaken die ik leerde kennen uit de minstens dertig recepten die hier passeerden, gooide ik op een hoop. En met die ervaring creëerde ik, na heel wat uittesten en aanpassen (wat een opoffering ;-)), de lekkerste vegan mac & cheese! Heerlijk smeuïg en boordevol smaak. Je kunt de macaroni met kaassaus ook prima zonder vegan kaas maken, maar dan voeg je best wat extra zout toe aan de saus.

De lekkerste vegan mac'n'cheese

Vegan mac & cheese

2 augustus 2021
: 8

Auteur:

Ingrediënten
  • 500 g macaroni
  • 2 cups aardappels, in schijfjes (+/- 3 medium)
  • 1 cup wortels, in schijfjes
  • 1 ui, in stukken
  • 1/4 cup cashewnoten
  • 1/2 cup edelgist
  • 1 3/4 tl paprikapoeder
  • 2 tl groentebouillonpoeder
  • 1 1/2 tl lookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • snuifje nootmuskaat
  • 3 tl appelazijn
  • 2 tl tamari
  • 2 tl mosterd
  • 1 cup ongezoete sojamelk
  • 1 1/2 cup kookwater
  • peper naar smaak
  • 100 à 150 g Violife mozzarella (of andere plantaardige geraspte kaas)
Bereiding
  • Stap 1 Kook de aardappels, wortels en ui gaar.
  • Stap 2 Doe de aardappel, wortel en ui in de blender en voeg 1 1/2 cup van het kookwater toe.
  • Stap 3 Voeg de rest van de ingrediënten (buiten de macaroni en violife) toe. Blend tot het een smeuïg geheel wordt.
  • Stap 4 Kook ondertussen de macaroni volgens de instructies aangegeven op de verpakking.
  • Stap 5 Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Stap 6 Meng de saus door de gekookte macaroni en doe het geheel in een ovenschotel.
  • Stap 7 Werk af met de Violife mozzarella.
  • Stap 8 Zet 15 tot 20 minuten in de oven.

Ik maak de macaroni meestal met broccoli of erwten, maar ook vegan ham of spekjes combineren heerlijk met de mac & cheese! De broccoli en erwtjes kun je de laatste kookminuten toevoegen aan de pasta. Vegan ham kun je samen met de saus door de macaroni roeren, net als de vegan spekjes die je voordien even hebt gebakken.

Wist je dat De Groene Keuken werd opgenomen in de 10 leukste food blogs van Happy with Yoga? We zijn vereerd om in dit leuke lijstje te mogen staan. Op hun website vind je meer informatie over yoga en meditatie.

Heb je wel zin in pasta, maar niet in macaroni? Laat je dan inspireren door de andere verrukkelijke pastagerechten op De Groene Keuken.

Smakelijk!

Probeer je mijn macaroni met kaassaus uit? Laat het zeker weten! Laat een comment achter of deel op sociale media met #degroenekeuken en/of @degroenekeuken ❤ 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.