Omdat ik mijn “Wat ik woensdag at” morgen pas kan plaatsen dacht ik, ik plaats nog eens een recept tussendoor. Dit recept verscheen eerder al op ecofun.be, maar dat betekent niet dat het hier niet mooi zou staan. ’t Is nog altijd tomatentijd maar ’t weer begint toch een beetje grijzer en grauwer te worden, dus deze lekker vullende en verwarmende tomatensaus is ideaal. Liefst gecombineerd met volkorenspaghetti.
Tomatensaus met groenten
2 uien
3 – 6 teentjes look
1 klein blikje tomatenpuree (concentraat)
peper
½ – 1 tl cayennepeper (naar wens)
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 fles pure passata of 600 ml verse pure tomatensaus*
1 tl balsamico azijn
1 paprika, fijngesneden
2 wortels, fijngesneden
een half blikje of potje olijven, in de helft gesneden
1 bakje champignons, in fijne plakjes gesneden
enkele blaadjes basilicum
Neem een kookpot en zet deze op een matig vuur. Schenk er wat extra vierge olijfolie in.
Schil de uien en snipper ze fijn. Doe hetzelfde met de knoflook. Stoof ze in de hete olijfolie, roer af en toe.
Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, peper, oregano, gedroogde basilicum en cayennepeper erbij, roer even door elkaar en laat dit ongeveer een minuutje opwarmen.
Giet de tomatensaus en balsamico azijn erbij en voeg de paprika, wortels, champignons en olijven toe.
Laat dit minstens een kwartier op een laag vuur staan.
Ik maak mijn tomatensaus meestal in de namiddag en laat ze dan een paar uurtjes op het allerlaagste vuur sudderen. Zo kunnen de smaken zich goed met elkaar mengen.
Proef de saus en kruid naar smaak bij.
Serveer met een paar verse blaadjes basilicum.
* Verse tomatensaus is ècht veel lekkerder, zeker in ’t tomatenseizoen. Je snijdt de tomaten gewoon in kleine stukjes en doet ze in een grote kookpan. Je kookt tot de sappen goed vrijkomen en, desgewenst, zet je er in de mixer in om zo weinig mogelijk stukjes te hebben.
1 thought on “Tomatensaus met groenten”