Taart ende Koeck – Maartje Borst

Taart ende Koeck – Maartje Borst

De vegan bakboeken volgen elkaar in razendsnel tempo op. Taart ende Koeck is daar niet alleen een mooie toevoeging aan, maar volgens mij de kers op de taart. Het ziet er mooi uit, is goed opgedeeld, heeft een goede index en staat boordevol heerlijke, duidelijke recepten.

Maartje Borst is bekend van Man. Eat. Plant. dat ze samen met Lisette Kreischer schreef. Ze heeft haar eigen tea room, Koffie ende Koeck. Een wondermooi plekje in Amsterdam, waar je van haar heerlijk gebak kunt proeven en gezellig een thee of koffie kunt drinken. Ik at er ooit een vegan taartje met rozen en witte chocolade en het was alsof ik even in de zevende hemel was.

Indeling

  • Basics & voorraadkast
  • Ontbijtbaksels
  • Koekjes
  • Cakes
  • Taarten
  • Feest!
  • Hartig
  • Traybakes, bars & slices
  • Desserts

Wat me (niet) aanspreekt

Ik denk niet dat er een kookboek in mijn grote verzameling is, waar ik zoveel recepten uit wil klaarmaken. Het is dan ook moeilijk kiezen met welk recept je aan de slag gaat. Dit boek heeft alles wat ik wil, of bijna alles, want een recept voor vegan eclairs en bewaarwafels ontbreken.

De recepten zijn heel duidelijk, de ingrediënten zijn goed opgedeeld en de bereidingswijze slaat geen stap over. Het enige wat ik gemerkt heb, is dat een maat voor een cake of taart soms ontbreekt, waardoor de tijd in de oven wat aangepast moet worden.

Wat ik heerlijk vind aan dit bakboek is dat er zowel klassiekers in staan als heel vernieuwende recepten. Van ontbijtgebak tot uitgebreid dessert, ik wil een hap uit elk hoofdstuk nemen. Enkele dingen die ik zéker nog wil maken: Victoria sponge cake, Semla, (Gevulde) Speculaas, Luxe broodjes, Rode-uientartelettes, Quiche Lorraine, Brownies met kers en kaneel, Baklava, Amarettitrifle, en ik kan nog wel even doorgaan.

Wat ik maakte

Het Cinnamon swirl bread (p. 49) beet de spits af. Samengevat: overheerlijk! Het viel een beetje uit elkaar, maar het was heel goed van smaak en textuur. Het moest wel wat langer in de oven en een volgende keer zou ik er iets minder gesmolten boter in doen. De noten zijn een heel leuke toevoeging.

Vroeger was ik echt gek op Bokkenpootjes (p. 83), ik kon dan ook niet anders dan dit recept meteen uit te proberen. Het was niet éxact zoals ik me herinnerde, maar het kwam flink in de buurt. Er is wel wat werk aan, maar het is de moeite waard. Ik gebruikte minder botercrème dan aangegeven, omdat het toch vooral de koekjes zelf zijn die ik heerlijk vind.

Voor mijn verjaardag koos ik om de Bloedsinaasappeltaart (p. 139) te maken. De gekonfijte sinaasappel was super. Ik nam polenta in plaats van maïsmeel (door gebrek aan), wat maakte dat de taart wat brokkelig was, maar de smaak zat helemaal goed.

Ook de Sinaasappel-vijgencake (p. 101) was lekker. De cake is voornamelijk gezoet met vijgen, maar zeker zoet genoeg. Ideaal naast een tasje koffie of thee. Ze moest heel wat langer in de oven, maar ik vermoed doordat ik een te kleine bakvorm had gebruikt.

Met het Zoet korstdeeg (p. 37) maakte ik kleine fruittaartjes met pudding (uit een pakje). Het deeg is simpel om te maken en goed van smaak. Er zou zelfs wat minder boter en suiker in kunnen, dan zou het nog lekker zijn.

De Maanzaad-citroenyoghurtcake (p. 103) was erg lekker van smaak, maar de cake brokkelde een beetje. Ik had hetzelfde probleem als bij de sinaasappel-vijgencake, dat mijn bakvorm te klein was, want het moest langer in de oven.

Mijn mama leende het boek ook uit en maakte de Hollandse appeltaart (p. 121) die alles is wat je van een appeltaart verwacht. En ze maakte de Grapefruit-meringuetaart (p. 129) en dit zou wel eens één van de lekkerste taarten kunnen zijn die ik ooit at. Er is tamelijk wat werk aan deze taart, maar het resultaat is er naar. Het knapperige korstdeeg, de bitterzoete vulling en de heerlijke topping van meringue maken van deze taart echt een parel.

Conclusie

Ondertussen zijn er meer en meer vegan bakboeken, maar Taart ende Koeck steekt er met kop en schouders bovenuit. Het is een prachtig boek waarvan je elk recept wel eens wil proberen. Een groot pluspunt is dat er zowel makkelijk als ingewikkeld gebak in staat, voor elk wat wils dus. Ik hoop op een deel twee, en op vegan eclairs in dat tweede deel ;-)!

Taart ende Koeck | Maartje Borst
256 p. – Uitgeverij VBK MediaGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.